Otvoren štand EU na Sajmu knjiga

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport se nada da će Srbija u potpunosti biti spremna da se uključi u novi evropski program za podsticaj kulture i

Izvor: B92

Nedelja, 20.10.2013.

20:33

Default images

Program za podsticaj kulturne razmene će Evropska komisija pokrenuti u januaru 2014. godine.

"Nadam se da će Srbija u potpunosti biti spremna da se uključi u taj program potpisivanjem memoranduma o razumevanju i usklađivanjem medijskih zakona u oblasti digitalizacije", rekao je Devenport je na otvaranju štanda EU info centra na Beogradskom sajmu knjiga.

Prema njegovim rečima, novi program obezbediće novac za prevođenje više od 4.500 knjiga i omogućiti da 300.000 umetnika i profesionalaca u kulturi kao i njihovi radovi steknu međunarodno iskustvo.

Devenport je rekao da je u programu EU Kultura 2007-2013. godine, učestvovalo 16 izdavača iz Srbije i dodao da je ove godine među dobitnicima Evropske nagrade za književnost dvoje iz regiona (Faruk Šehić i Lidija Dinkovska), dok je isto priznanje pre dve godine dobila Jelena Lengold.

"Ta nagrada je podsticaj piscima da dospeju do šire evropske čitalačke publike koja iznosi više od pola milijardi ljudi. Nagrada takođe povezuje region sa tržištem izdavanja knjiga u EU koje u bruto društvenom proizvodu EU učestvuje sa 4,5 odsto", rekao je Devenport.

On je najavio da će u sve škole u Srbiji uskoro stići peto izdanje Evropskog dnevnika na srpskom jeziku i podsetio da posetioci sajma knjiga mogu na štandu EU putem web portala http://www.eubookshop/, mogu da naruče besplatne publikacije koje će im biti dostavljene u roku od nedelju dana.

Devenport je rekao da mu se dopada slogan sajma knjiga "Prostori slobode", jer naglašava da je književnost svojevrsno područje mašte za sve, a na štandu EU simbolično je otvorio i prvi se upisao u knjigu utisaka "Pridruživanje EU - novo poglavlje u istoriji Srbije".

U knjigu su se takođe upisali i ambasador Poljske Andžej Jasionovski, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić, direktorka Kancelarije Vlade Srbije Tanja Miščević i ministar prosvete, nauke i tehnologije Tomislav Jovanović.

Ružić je ukazao da je u procesu pridruživanja veoma važno da se građanima na jednostavan način objasni šta EU sve podrazumeva, i ocenio da su svi poduhvati sprovedeni proteklih godina instrument za unapređenje tog procesa.

"EU ne podrazumeva samo pretpristupne fondove, već se radi se o vrednostima i vrednosnom sistemu koji svaki građanina i građanka žele da dosegnu", rekao je Ružić.

Miščević je rekla da Srbija želi da postane valjano društvo, a ne samo još jedna "zvezdica na plavom nebu EU", i da je to cilj koji ocrtava nova etapa u odnosima EU i Srbije.

Na štandu EU info centra izložene su najnovije publikacije o EU na srpskom i stranim jezicima, a posetioci mogu i da pregedaju onlajn platformu Europeana koja pruža sveobuhvatne informacije o kulturnom nasleđu Evrope.

Narednih dana na štandu EU info centra biće održana promocija programa Tempus i Erazmus Mundus, kao i niz radionica dizajna knjiga, pisanja kratkih Tviter priča i sličnih događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: