Đilas:Pratite me, da menjamo Srbiju

Lider DS Dragan Đilas pozvao članove stranke da istraju i imaju hrabrosti da menjaju Srbiju, i poručio da je on spreman za to i da od njih očekuje da ga prate.

Izvor: B92

Nedelja, 20.10.2013.

09:31

Default images

"Svi zajedno imamo hrabrosti da to uradimo, ali koji to ne mogu ili se plaše neka ustupe mesto onima koji se ne plaše. Ja sam spreman i očekujem da ćete me pratiti", rekao je Đilas na sednici Glavnog odbora DS.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas rekao je danas da je DS spremna da se udružuje sa strankama s kojima deli iste evropske vrednosti, ali ne tako da se formira nova stranka već da se udružuju ljudi.

"Želimo da se udružuju ljudi i napori kako bi ovo postala normalna zemlja. Treba da tražimo stvari koje nas spajaju, a ne koje nas razdvajaju", rekao je Đilas u otvorenom delu sednice Glavnog odbora (GO) DS u Beogradu.

Đilas je poručio da je samo glas za DS glas protiv SNS i SPS i da građani ne mogu biti sigurni da, ukoliko budu glasali za druge stranke, one neće ući u koaliciju sa SNS i SPS i prihvatiti njihov način rada.

On je poručio i da DS ne može da bude u koaliciji sa onima koji drugačije razmišljanju i imaju drugačije vrednosti od njih, ali da želi da sarađuje sa svima koji žele dobro Srbiji.

Đilas je saopštio da sučlanovi DS, koji su pretučeni pred lokalne izbore u Vrbasu, Danilo Bobić i Ines Travica, kooptirani u Glavni odbor stranke.

"To što se dogodilo članovima DS, koji su kidnapovani i pretučeni, upravo pokazuje da postoji diktatura u Srbiji. Oni (vlast) su se toliko zaneli da će ostati zauvek na vlasti, pa tuku i u stranačkim prostorijama", kazao je Đilas. On je dodao da DS veruje u institucije koje treba da rasvetle taj događaj i kazne počinioce, ali je izrazio zabrinutost što ni posle nedelju dana od kako je DS preko fotografija na društvenoj mreži Fejsbuk identifikovala neke od vinovnika, nema reakcije policije.

Danilo Bobić se zahvalio svima u DS-u na podršci i poručio da Ines Travica i on nikad neće odustati od "otkrivanja pravog lica počinilaca".

Đilas je dodao i da je DS zadovoljna izbornim rezlutatom te stranke u Vrbasu i ocenio da lokalni nivo nije reprezentativan za republiku.

Lider DS se osvrnuo na nedavnu izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji je rekao da kada su oni došli na vlast, počeli su od nule i istakao da to nije tačno, da su demokrate dolaskom na vlast pre 12 godina počeli od minus beskonačnosti i vratili se do nule.

"Kada je DS došla na vlast počeli smo od minus beskonačno, vraćali smo zemlju prvo do nule, a za to je bilo potrebno vreme. Tada se Evropa razvijala, stizale su investicije, a mi smo bili pod sankcijama kasnile su plate, penzije... borili smo se sa najvećom krizom u zemlji", rekao je Đilas.

Govoreći o ekonomskim merama vlade za finansijski oporavak zemlje, Đilas je ocenio da je zemlja pred bankrotom i da ponuđene mere ne
nude ništa osim povećanja poreza.

"To je priča da je narod lenj i da ništa ne radi i da bi nam bilo bolje samo kad bi narod bio vredniji", naveo je Đilas i naveo da upravo u Nemačkoj, koja je najuređenija, radnici najmanje rade.

On je kazao da aktuelna vlast nije ispunila nijedno od svojih predizbornih obećanja o novim radnim mestima i smanjenju poreza, kao i o kosovskoj politici.

Umesto novih radnih mesta bez posla je ostalo još 40.000 ljudi, a posao će izgubiti još 140.000 ljudi, ocenio je Đilas.

Sednici GO u beogradskom Sava centru prisustvuje i počasni predsednik DS Boris Tadić, a pred početak održano je Predsedništvo stranke na
kom je odlučeno da sednica GO ne bude otvorena za javnost.

Portparolka DS Aleksandra Jerkov rekla je da se Platforma za saradnju opozicionih demokratskih partija više bavi osnovama saradnje, nego konkretnim oblicima delovanja.

Ona je prekjuče u izjavi Tanjugu objasnila da se u Platformi ne govori ni o kakvim operativnim oblicima saradnje, nego se više definišu teme na kojima se ta saradnja može uspostaviti.

"To su ljudska i manjinska prava, ekonomija, nauka, kultura, obrazovanje, jačanje i nezavisnost institucija, nastavak reformi koje moraju biti sprovedene, nastavak evropskih integracija. Nema nekakve operacionalizacije saradnje", rekla je Jerkov i najavila da se, po usvajanju Platforme, očekuje sastanak predstavnika DS i LDP.

Jerkov je rekla i da poslanički klubovi DS i LDP imaju prostora za zajedničko delovanje i da su do sada imali zajedničke inicijative, kao i da resorni odbori stranaka mogu imati neke zajedničke teme u kojima mogu sarađivati.

Ona je podsetila i da je Politički savet DS usvojio Platformu za saradnju sa opozicionim demokratskim strankama, a pre svega sa LDP, da ju je razmotrilo i Predsedništvo i da je sada red na GO.

Na pitanje da li će na sednici GO biti reči o pozivu lidera LDP Čedomira Jovanovića, koji je uputio počasnom predsedniku DS Borisu Tadiću da se aktivnije uključi u politiku, Jerkovljeva je odgovorila da Tadić učestvuje u radu svih stranačkih organa i Predsedništva i GO i u kreiranju politike stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: