"Rijad da razmisli o odbijanju UN"

Arapske zemlje pozvale su Saudijsku Arabiju da preispita svoju odluku da odbije mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.10.2013.

21:29

Default images

Ambasadori arapskih zemalja u UN ovaj poziv su uputili posle hitnog sastanka organizovanog pošto je Saudijska Arabija juče saopštila da neće preuzeti mesto u Savetu bezbednosti iz protesta zbog načina na koji se to telo ophodi prema sirijskom ratu i drugim sukobima.

Saudijski lideri bi trebalo da "zadrže članstvo u Savetu bezbednosti i nastave sa svojom hrabrom ulogom", poručile su arapske zemlje u UN.

One su u saopštenju istakle da poštuju stanovište Saudijske Arabije, ali su naglasile da je od suštinske važnosti to da bi ta zemlja trebalo da predstavlja arapski i muslimanski svet u Savetu bezbednosti "u ovoj važnoj i istorijskoj fazi, naročito za bliskoistočni region", javio je AFP.

Saudijska Arabija je na izborima u Generalnoj skupštini UN u četvrtak dobila mesto nestalne članice na dvogodišnji period u 15-članom Savetu bezbednosti, a ceo svet je nakon toga iznenadila odlukom da članstvo ne prihvati.

Saudijska Arabija, najveći proizvođač nafte u svetu, jedan je od vodećih pomagača sirijske opozicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: