Sutra "Parada ponosa" u Podgorici

U Podgorici je za sutra zakazana prva gej parade, koja će biti održana pod sloganom “Crna Gora ponosno”.

Izvor: B92

Subota, 19.10.2013.

17:09

Default images

Kako je najavljeno, nekoliko stotina učesnika obezbedjivaće oko 2.000 policajaca.

Istovremeno, uprkos zabrani, okupljanje su najavile pristalice Srpske liste, koji će održati porodičnu šetnju.

Vlada Crne Gore je, kako je saopšteno u četvrtak, izrazila političku podršku održavanju "Parade ponosa" i ohrabrila resorno ministarstvo da preduzme sve mere iz svoje nadležnosti kako bi na dan održavanja tog skupa bio očuvan red i mir.

Crnogorsku vladu će na "Paradi ponosa" predstavljati ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović sa saradnicima i savetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić.

Iz policije je na konferenciji za medije poručeno da će tokom, pre i nakon parade učiniti sve da zaštite učesnike prajda.

Organizatori se ne plaše nereda na "Paradi ponosa", kazao je Danijel Kalezić iz organizacije "Kvir Montenegro", koja organizuje paradu. On je rekao da veruju policiji i da očekuju bolji rad tužilaštva.

Kalezić je naveo da se nada da vlada sebi neće dozvoliti "bruku" da ne obezbedi podršku dogadjaju na visokom, ministarskom nivou, navodeći da bi suprotno postupanje bilo protivno svim do sada deklarativno izrečenim podrškama.

"Povorka, koja će se, uz političku i tehničku podršku vladinih institucija, održati u nedjelju pokazuje da Crna Gora baštini vrednosti poštovanja drugih. Taj dogadjaj, koji je odlučan korak da se unaprede prava te grupacije, dokaz je i uspešne saradnje vlade sa NVO sektorom u borbi protiv svih oblika diskriminacije", rekla je šef kabineta ministra pravde Tanja Pavićević.

Crkva se protivi održavanju "Parade ponosa", ali je iz Mitropolije crnogorsko-primorske sinoć saopšteno da ranije upućeno pismo mitropolita Amfilohija nije i ne sme biti shvaćeno kao poziv na bilo kakvo nasilje protiv bilo koga, već kao poziv na razum, mir, bratsku ljubav i slogu.

Mitropolit je, naime, u otvorenom pismu organizatorima Prajda poručio da održavanje te manifestacije predstavlja gaženje moralnog osećanja ogromne većine ljudi u Crnoj Gori. On je ocenio da je održavanje "Parade ponosa" u Podgorici posledica činjenice da se vlast u Crnoj Gori nalazi pod pritiskom evropskih gej lobija.

Istup mitropolita Amfilohija, povodom gej parade u Podgorici, kritikovali su crnogorski zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković, evropski parlamentarac Jelko Kacin, direktorka Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević i predstavnica organizacije Juventas Jelena Dacić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: