S. Arabija odbila stolicu u SB UN

Saudijska Arabija je odbila stolicu u SB UN dan nakon što je izabrana u to telo rekavši da UN imaju dvostruke aršine.

Izvor: B92

Petak, 18.10.2013.

11:02

Default images

Kako je saopšteno u Rijadu, Saudijska Arabija je odbila mesto u Savetu bezbednosti UN zbog toga što to telo nije sposobno da reši sporove širom sveta.

"Saudijska Arabija nema drugi izbor već da odbije mesto u Savetu bezbednosti, sve dok se to telo ne reformiše i ne preuzme odgovornost u očuvanju mira i bezbednosti u svetu", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije.

To ministarstvo je saopštilo da Savet "nije ispunio dužnost" prema Siriji, zbog čega sirijski predsednik Bašar el Asad "nastavlja da ubija narod bez kazne".

U saopštenju se dodaje da SB UN nije uspeo da reši sukob Izraela i Palestine, kao ni da ukloni oružje masovnog uništenja sa područja celog Bliskog istoka.

Grupe za zaštitu ljudskih prava pobunile su se zato što su Čad i Saudijska Arabija izabrane kao nove članice SB UN. Glavne kritike Arabiji su represija prema ženama, oni koji praktikuju druge religije osim islama i njihov odnos prema Sudanu.

Nestalne članice SB UN nemaju moć veta u tom telu.

Generalna skupština UN izabrala je juče Nigeriju, Čad, Saudijsku Arabiju, Litvaniju i Čile kao pet novih članica Saveta bezbednosti, objavljeno je na sajtu UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: