U Vojsci Srbije gej je okej

Uprkos netoleranciji prema homoseksualcima u našem društvu, u Vojsci Srbije do sada nije zabeležen nijedan takav slučaj, pišu "24 sata".

Izvor: "24 sata"

Petak, 18.10.2013.

07:58

Default images

U Ministarstvu odbrane tvrde, a potvrđuju i poverenica za ravnopravnost i predstavnici LGBT zajednice, da niko od pripadnika Vojske Srbije nije imao bilo kakvih problema u službi zbog homoseksualnog opredeljenja.

U Ministarstvu, naime, navode da Vojska Srbije poštuje Ustav i zakone Republike Srbije, pa u tom smislu i ne toleriše diskriminaciju u svom sastavu ni po jednom osnovu, pa ni po osnovu seksualne orijentacije. "Seksualno opredeljenje nije, niti će biti prepreka za nekoga ko želi da bude profesionalni vojnik u Vojsci Srbije. Pitanje o seksualnom opredeljenju se nije postavljalo u regrutnom sistemu obaveznog služenja vojnog roka, a ne postavlja se ni danas ni u jednoj od faza prijema u profesionalnu vojnu službu", kaže za "24 sata" major Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane.

Do sada, prema njegovim rečima, nije bilo pritužbi na probleme u službi zbog homoseksualnog opredeljenja, a problemi po tom osnovu nisu zapaženi ni u toku redovnih provera psihosocijalnog stanja pripadnika VS.
"Te provere realizujemo putem godišnjih anonimnih anketa, sastanaka i razgovora na mesečnom nivou, lista za proveru međuljudskih odnosa", dodaje major Krivokapić i ističe da se pripadnici VS redovno obaveštavaju o svim državnim zakonima i propisima, kao i o preuzetim međunarodnim obavezama, pa su upoznati i sa činjenicom da je Republika Srbija u martu 2011. godine potpisala Rezoluciju o borbi protiv svake diskriminacije i nasilja protiv LGBT osoba.
Nijedna pritužba ovim povodom nije stigla ni u kancelariju poverenice za ravnopravnost Nevene Petrušić.
Boban Stojanović, izvršni direktor "Kvirija", centra za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti, kaže da, koliko je njemu poznato, nijedan pripadnik LGBT zajednice koji je bio u vojsci nije imao nikakvih problema.
"Koliko mi je poznato, i na konkursima za prijem vojnika u Vojsku Srbije navedeno je da nije dozvoljena diskriminacija kandidata po bilo kojem osnovu, pa i po osnovu seksualnog opredeljenja", kaže Stojanović.
On, međutim, dodaje da ima ljuidi koji jednostavno ne vole vojsku, što opet nema veze za seksualnim opredeljenjem.
"Ja, na primer, nisam želeo u vojsku, i da je 2001. godine postojala opcija civilnog služenja vojnog roka, ja bih to izabrao. Nažalost, to je tek kasnije uvedeno, a ja sam zato proveo 10 dana u Vranju i Nišu, ali su me na kraju otpustili uz kvalifikaciju da sam 'emotivno nezreo'", priseća se Stojanović svojih "vojničkih" dana

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: