Josipović: Napredak u odnosima

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da postoji napredak u odnosima Srbije i Hrvatske i da je, uprkos padovima, stvorena pozitivna klima i tendencija.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.10.2013.

20:01

Default images

Josipović je istakao da je Srbija krenula "koracima ka Evropi i da je napravila dobre poteze kada je reč o međunarodnoj zajednici i dobar pomak po pitanju Kosova".

Kada je reč o odnosima Srba i Hrvata, potrebna je izgradnja novog poverenja, što je najvažniji zadatak i najteži posao, rekao je Josipović gostujući u emisiji "Oko" na RTS-u.

Na pitanje da prokomentariše odnos sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Josipović je rekao da mu je žao što je bilo nekih neodmerenih izjava, ali da je to vreme prošlo.

Kada je reč o mogućnosti povlačenja tužbe i kontratužbe za genocid, Josipović je istakao je "hrvatska vlada po tom pitanju nije rekla ni da, ni ne", jer je reč o osetljivoj odluci.

"Dogovor zavisi od toga da li ćemo dati dovoljno jakih razloga da kažemo da nema smisla da se ide sa tom tužbom."

On je istakao da je jedan od najvećih problema pitanje nestalih. To je, prema njegovom mišljenju, humanitarni, ali i politički problem.

Josipović je precizirao da se 1.689 osoba još vode kao nestale i da tu ima Hrvata i Srba.

"Mi ne pravimo razliku nego službe koje se time bave to rade na profesionalan način", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u Srbiji i među ljudima koji su tada bili na položajima ima onih koji znaju gde su pojedine grobnice i nema razloga da se te informacije ne otkriju.

Na pitanje kako je reagovao kada je dobio dokument sa zahtevima izbeglih pisan ćirilicom, Josipović je odgovorio da to za njega nije problem, jer je to nekada bilo i hrvatsko pismo.

Povodom sukoba zbog tabli pisanih ćirilicom u Vukovaru, Josipović je rekao da to ne predstavlja hrvatsko društvo u dobrom svetlu.

"Potpuno je jasno da su hrvatska vlada i državni vrh odlučni da treba poštovati prava manjina, pa i kada je reč o pismu", istakao je on.

Na pitanje da li se iza priče o ćirilci krije želja da se proteraju Srbi iz Hrvatske, Josipović je odgovorio da je takva reakcija nekih ljudi posledica zločina koji se dogodio u Vukovaru i preko čega neki ne mogu da pređu, dok ima i onih koji to rade iz političkih motiva.

Povodom zahteva koje su mu uputile izbegle i raseljene osobe iz Hrvatske, Josipović je rekao da je nekad problem inertnost državnog aparata, ocenivši da su neki zahtevi opravdani.

Upitan zašto je manje srpskih investicija u Hrvatskoj, on je odgovorio da Hrvatska do sada nije imala dobru investicionu klimu ni prema kome i da nije reč o diskriminaciji prema srpskim privrednicima.

"Na polju privrede najmanje je prisutan nacionalizam", istakao je on.

Komentarišući dogovor o uvozu cigareta iz Hrvatske po sniženoj tarifi, Josipović je rekao da su privredni i međudržavni odnosi - odnosi u kojima obe strane primaju i daju i da je Srbija dobila mogućnost izvoza šećera.

Kao probleme hrvatske zajednice u Srbiji, Josipović je istakao pitanje udžbenika na hrvatskom jeziku i mogućnost direktnog predstavljanja u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: