Rumunija "do kraja" podržava Srbiju

Premijeri Srbije i Rumunije Ivica Dačić i Viktor Ponta saglasili su se da su dve zemlje veliki prijatelji i da je bitna podrška Rumunije Srbiji na putu ka EU.

Izvor: Beta

Četvrtak, 17.10.2013.

21:07

Default images

Dačić je zahvalio Rumuniji na razumevanju kosovskog problema, a dvojica premijera su dogovorila da početkom 2014. godine održe zajedničku sednicu vlada Srbije i Rumunije.

Dačić je predložio da toj sednici učestvuje i Bugarska.

"Rumunija i Srbija su veliki prijatelji", rekao je Dačić, podsećajući na podršku Bukurešta evropskom putu Srbije i razumevanju "kada je reč o problemima koje Srbija ima, uključujući Kosovo".

Ponta je ocenio da manjine povezuju dve zemlje i kazao da je nužno angažovanje obeju strana kako bi se osigurala sva prava kako srpske manjine u Rumuniji tako i rumunske manjine u Srbiji.

"Izuzetno cenim pragmatizam s kojim srpska vlada tretira teške probleme s kojima se suočava, a posebno sve napore koje je premijer Dačić uložio u poboljšanju odnosa Beograda i Prištine", rekao je rumunski premijer.

Ponta je posle susreta sa Dačićem naveo da je mesto Srbije u Evropskoj uniji.

Na sastanku, koji je trajao pola sata više od predviđenog, razgovaralo se o saradnji na važnim ekonomskim projektima i o političkom dijalogu.

Ponta je istakao da visoko ocenjuje to što je Srbija učinila na evropskom putu i da će je Rumunija "do kraja, neumorno" podržavati.

Dodao je da na evropskom putu Srbija ima šta da nauči i iz grešaka i iz uspeha Rumunije.

Kako je danas saopšteno, Dačić će 26. novembra učestvovati u Bukureštu i na samitu 17 premijera, 16 centralne i istočne Evrope i premijera Kine, na kojem će se razmatrati saradnja na značajnim projektima iz oblasti saobraćaja, infrastrukture, energetike i drugih oblasti uz kinesko finansiranje.

Dačić je danas u svojstvu ministra unutrašnjih poslova učestvovao na ministarskoj konferenciji Salcburškog foruma, značajnog regionalnog foruma saradnje i konsultovanja u oblasti unutrašnje bezbednosti.

Salcburški forum, zasnovan na austrijskoj inicijativi iz 2000. godine, predstavlja platformu za multilateralni dijalog i saradnju u oblasti unutrašnje bezbednosti. Članice foruma su Austrija, Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Hrvatska ima status posmatrača, a Srbija je sa Albanijom, BiH, Makedonijom i Moldavijom u grupi Prijatelja Salcburškog foruma.

Teme današnjeg skupa su informatički kriminal, efikasniji manadžment po pitanju ilegalne migracije i veća efikasnost regionalnih mehanizama u jugoistočnoj Evropi.

Potpisani su memorandumi o saradnji u oblasti unutrašnje kontrole i saradnji i uzajamnoj pomoći u slučaju katastrofa.

Salcburški forum, osnovan na austrijskoj inicijativi iz 2000.godine, predstavlja platformu za multilateralni dijalog i saradnju u oblasti unutrašnje bezbednosti.

Dve zemlje imaju dobre ekonomske odnose, koje žele još više da unapređuju radi obostranih interesa, dodao je premijer Srbije, koji boravi u poseti Bukureštu.

Dačić i Ponta razgovarali su i o saradnji na projektima od interesa za obe zemlje, kao što je i strategija Dunava i neki "novi Đerdap".

"Nema razloga da Srbiji smeta rumunska nacionalna manjina i Rumuni koji žive u Srbiji kad je Rumunija prijateljska zemlja. I nije nam potreban Brisel niti bilo kakve urgencije Brisela da bismo te probleme rešavali", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: