CG: 1.900 policajaca čuva Prajd

Podgorica se intenzivno priprema za održavanje prve Parade ponosa, u nedelju 20. oktobra koju će, kako je najavljeno, obezbeđivati 1.900 policajaca.

Izvor: B92

Sreda, 16.10.2013.

14:07

Default images

Ceo skup će, takođe, biti sniman bezbednosnim kamerama.

Četiri dana pre održavanja Parade ponosa u Podgorici policija ima pune ruke posla oko organizacije skupa koji je procenjen kao visokorizični i oko praćenja navijačkih i drugih grupa, koji preko društvenih mreža najavljuju okupljanja kako bi pokušali da spreče održavanje šetnje LGBT pripadnika, prenose mediji.

"Vijestima” je u Upravi policije saopšteno da su sigurni da će Parada ponosa biti održana u nedelju, ali da će maršuta njihovog kretanja biti poznata tek za dva dana.

Šetnju LGBT pripadnika, NVO aktivista, političara i diplomata obezbeđivaće oko 1.900 pripadnika Uprave policije, koji će na sebi imati opremu za visokorizične situacije i skupove.

“Planirano je da Paradu ponosa obezbjeđuju svi pripadnici elitnih jedinica UP - SAJ i Posebna jedinica, a tog dana u Podgorici biće svi interventni vodovi i gotovo cijeli uniformisani sastav policije. Šetnju, po utvrđenoj maršruti, obezbjeđivaće i inspektori u civilu, a postavićemo i kamere na ključnim punktovima”, saopštio je “Vijestima” sagovornik iz UP.

Regionalna koalicija nevladinih organizacija "“Korak"” saopštila je da bi bilo bitno da se najviši predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti nađu među učesnicima Povorke ponosa, jer će takvim gestom poslati najbolju poruku građanima da njihovo zalaganje za ljudska prava i poštovanje Ustava i zakona nije deklarativno, već suštinska vrednost koju slede. Ta koalicija smatra i da nadležne institucije moraju da omoguće mirno održavanje Parade.

Za sada nije poznato ko će predstavljati državu na Paradi ponosa i planirano je da takva odluka bude donesena na narednoj sednici Vlade. Podgoričke “Vijesti” objavile su juče da će podršku Paradi dati šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, kao i ambasadori EU u Crnoj Gori.

"Održavanje Povorke ponosa je od ključne važnosti i za napredak Crne Gore na putu ka EU, jer se Povorkom ponosa brani pravo na slobodno i mirno okupljanje kao jedno od temeljnih prava i pokazuje da li je crnogorsko društvo spremno da u potpunosti prihvati vrednosti sadržane u osnivačkim aktima EU“, navode članovi "Koraka".

Podrška organizovanju Prajda stigla je i od organizatora beogradske parade, koji dolaze u Podgoricu: “Niko od nas ne želi da pripada narodu koji isključuje, preti nasiljem i širi mržnju“. Oni su kazali da pretnje nasiljem, sa kojima se susreću organizatori, ne smeju da demotivišu niti da za državu predstavljaju razlog za eventualnu zabranu parade.

Iz Uprave policije juče je saopšteno da su identifikovali devet maloletnika za koje se sumnja da su od 27. do 30. septembra na trgu u centru Podgorice uzvikivali reči preteće sadržine upućene LGBT osobama. Od njih je uzeta izjava u prisustvu roditelja, a obavešten je i osnovni državni tužilac, koji je zaključio da u njihovim radnjama nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Policija je identifikovala i privela mladića iz Kolašina, zbog sumnje da je istog dana, na štetu četvoro članova "LGBT Foruma progres“ počinio prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru - drsko ponašanje. Iz Nove srpske demokratije, članice opozicionog Demokratskog fronta, saopštili su da neće imati svog predstavnika na događaju.

"Nikada nećemo ohrabrivati održavanje skupova, kojima se, između ostalog, skreće pažnja sa glavnih problema u kojima se nalazi Crna Gora”, navedeno je u saopštenju Nove i dodaje se da je danas za građane navažnija tema ekonomija, radna mesta i kako da se izbore sa siromaštvom. Nametanje priče o ”paradi” najviše, dodaje se, ide u korist onima koji su krivi za očajnu situaciju i bankrot pred kojim se nalazi Crna Gora“.

Od političkih partija jedino su DPS i Pozitivna saopštili da će imati svog predstavnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: