Snažna eksplozija u K. Mitrovici

U snažnoj eksploziji koja se jutros oko 3.45 minuta dogodila u ulici Lole Ribara u severnoj Kosovskoj Mitrovici nije bilo povređenih.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 14.10.2013.

07:03

Default images

Pričinjena je velika materijalna šteta.

Bomba je eksplodirala u stanu Nebojše Marića (49) iz Kosovske Mitrovice, radnika Uprave prihoda, a motiv za sada nije poznat.

Tanjug javlja da je eksplozivna naprava bila postavljena na prozoru stana koji se nalazi u prizemlju jedne od zgrada u centru severnog dela Kosovske Mitrovice. Kako navodi ova agencija, vlasnik stana je Srbin koji je u trenutku eksplozije bio sa svojom suprugom u stanu i na sreću su ostali nepovređeni.

Eksplozija je prouzrokovala veliku materijalnu štetu i na Hotelu “BB” koji se nalazi bukvalno pored zgrade ispred koje je došlo do eksplozije a oštećeno je i jedno vozilo koje je bilo parkirano u neposrednoj blizini.

Na obližnjem motelu polomljena su stakla, a uplašenim stanarima pomoć su pružili i lekari Hitne pomoć.
Foto: Tanjug
Eksplozija je bila veoma jaka i probudila je mnoge mitrovčane ovoga jutra.

Na licu mesta odmah su izašli pripadnici kosovske policije koji su osigurali mesto eksplozije, a nešto kasnije na lice mesta stigli su policajci Euleksa i vojnici Kfora.

Policija se zvanično još nije oglasila u vezi sa najnovijim incidentom koji se dogodio u Kosovskoj Mitrovici i eventualnim motivima za ovaj napad.

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović ocenio je za B92 da iza eksplozije koja se rano jutros dogodila u severnom delu Kosovske Mitrovice stoje "politički motivi" i da je cilj da se Srbi uplaše da ne izađu na predstojeće lokalne izbore.
Foto: Tanjug
On je rekao da se ni dosadašnji slični incidenti nisu razrešili, kao ni napad na njegov stan i da ukoliko se takvi slučajevi ne budu rešavali, oni će se ponavljati.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin zatražio je od predstavnika međunarodne zajednice u pokrajini da učini sve da se vinovnici jutrošenje eksplozije u Kosovskoj Mitrovici pronađu i kazne. "Kancelarija za Kosovo i Metohiju i ja lično najoštrije osuđujemo ovo i svako drugo nasilje, atmosfera nasilja koja pokušva da se stvori na severu Kosova za svoj krajnji cilj ima da situacija dovede do stanja nesabilnosti, zbunjenosti i straha medju gradjanima", rekao je Vulin u Peći. Ovakvi incidenti, kazao je Vulin, imaju za cilj da se ljudi uplaše kako se ništa ne može promeniti, da pomisle da će nasilje uvek carovati i da se jednostavno zustave izbori. "Srbi na KiM su vrlo iskusni kada je suprostavljanje nasilju u pitanju i oni će znati da odgovore. Jedini način da odgovore i na ovo jeste da budemo uz svoju vladu, uz svoju državu i jedini način na koji možemo adekvatno da odgovorimo na ovo jeste da verujemo organima zemlje kojoj pripadamo", poručio je Vulin.

"Tražim od međunarodne zajednice da se pobrine da, u domenu svog mandata koji je veoma veliki, učini sve da se pronađu počinioci i ovog zločina", ali i da dobro pogleda odakle ovo može da dođe, kazao je Vulin.

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu Žan Klod Šlumberger osudio je napad na imovinu Nebojše Marića, koji je na listi kandidata za skupštinu opštine severna Mitrovica.

Oštro osuđujem bombaški napad koji je imao za cilj imovinu Marića“, naglasio je on u saopštenju izrazivši žaljenje što su bezbednosni incidenti na severu Kosova učestali u vreme kada svi napori treba da budu fokusirani na stvaranje okruženja u kojem građani mogu slobodno da biraju i budu birani.

Šlumberger je pozvao vlasti da odgovore na ovaj incident i privredu počinioce licu pravde, kako bi se dao doprinos bezbednosti i stabilnosti u ovom delu.

Misija OEBS, kako se podseća u saopštenju, ima mandat u oblasti zaštite ljudskih prava i njihove promocije, demorkatizacije, kao i razvoja javnog bezbednog sektora.

Napad je osudio i šef Unmika Farid Zarif, ocenivši da je reč o kukavičkom aktu nasilja koji opasno ugrožava bezbednost i stabilnost u regionu uoči lokalnih izbora u pokrajini. "Lično sam dobio jaka uveravanja svih strana na severu Kosova da nasilni akti i zastrašivanja neće biti tolerisani, i smatram da lokalni lideri treba da obezbede najviši nivo podrške primeni zakona. Svaki pokušaj miniranja stabilnosti tokom predizbornog procesa trebalo bi da bude tretiran kao pitanje od najvišeg prioriteta“", istakao je on.

Zarif je takođe je apelovao na sve koji imaju informacije u vezi incidenta za sarađuju sa istražnim organima kako bi počioni mogli biti privredeni pred lice pravde. "Ovi akti nasilja moraju prestati“, zaključio je Zarif.

Direktorka administratvine Kancelarije kosovske vlade u Mitrovici Adrijana Hodžić najoštrije je osudila incident koji se rano jutros dogodio u tom gradu.

Hodžić je u saopštenju navela da su taj i slični incidenti upereni protiv mira i stabilnosti svih građana Kosovske Mitrovice.

"Sreća je što u incidentu nije bilo povređenih. Kosovska policija i Euleks moraju preduzeti sve mere kako bi se takvi incidenti u budućnosti ne bi ponavljali. Mora se preventivno delovati kako bi osigurali živote i imovinu građna Mitrovice", navela je Hodžić, koja je i kandidat za gradonačenika Mitrovice na predstojećim lokalnim izborima koji se održavaju 3. novembra.

Samostalna liberalna stranka najoštrije osuđuje jutrošnji bombaški napad na stan Nebojše Marića u Kosovskoj Mitrovici i poziva nadležne da hitno otkriju i najoštrije kazne počinioca. SLS u saopštenju navodi da je primila Marićev zahtev da se povuče iz izbora i da mu se nije protivila, upozorivši da "ovaj događaj ukazuje da je Marić, ipak, bio pod velikim pritiskom da se povuče".

"Politika podele Srba je štetna i, umesto smirivanju, doprinosi jačanju tenzija na Kosovu", navodi ta stranka u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: