Uhapšeno 7 čelnika zbog zloupotreba

Policija uhapsila 7 bivših čelnika opštine Merošina, zbog zloupotreba službenog položaja. Šteta koju su pričinili državi procenjuje se na 61 milion dinara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.10.2013.

07:58

Default images

Protiv jedne osobe podneta je krivična prijava u redovnom postupku, saopšteno je iz Policijske uprave u Nišu.

Kako B92 nezvanično saznaje, uhapšen je Slobodan Todorović, zvani Šaban, bivši predsednik opštine Merošina, sada direktor "EPS Merošina".

On se tereti za krivično delo zloupotrebe službenog položaja i krivično delo nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, pri čemu je pričinjena šteta 48 miliona dinara.

Uhapšeni su i:

Hranislav Perić, predsednik opštinskog odbora i bivši direktor Javnog preduzeća "Oblačinsko jezero", koji se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službene isprave, neosnovano dobijanje kredita i druge pogodnosti, pri čemu je država oštećena za 2,6 miliona dinara; Živorad Stanisavljević, penzioner, bivši načelnik opštinske uprave Merošina, koji se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja i štetu od 8 miliona dinara pričinjenu državi; Slobodanka Aleksić, šefica odseka inspekcijskih poslova SO Merošina, takođe osumnjičena za krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Privedeni su i Miodrag Stanojević, šef gradilišta "Metalo-prerada", Dragica Simonović, odgovorno lice izvođača radova, i Luka Kostić, nadzorni organ. Svi oni terete se za zloupotrebu službenog položaja i pričinjenu štetu od 3,5 miliona dinara.

Bivši predsednik opštine se sumnjiči da je u periodu od juna 2008. do decembra 2012. godine overavao, osim redovnih platnih spiskova i posebne platne spiskove za sve radnike uprave po kojima su isplaćivane nagrade i stimulacije čime je budzet opštine oštećen za 44,7 miliona dinara, navode iz policije i napominju da su takve isplate bile uvećane za 30 odsto što je suprotno Uredbi o koeficijentima za obračun i isplatu plata imenovanih, postavljenih i zaposlenih u državnim organima.

Bivši načelnik Živorad Stanisavljević se sumnjiči da je oktobra 2005. i maja 2009. godine doneo pravilnike o koeficijentima za utvrdjivanje plata radnika u upravi po kojima su koeficijenti za pojedina radna mesta uvećani preko zakonskog maksimuma.Takosu u periodu od januara 2008. do decembra 2012. isplaćivane uvećane plate i da je na taj način opštinski budzet oštećen za oko osam miliona dinara, dodaju iz policije.

Osumnjičeni Stanisavljević je kao načelnik uprave potpisao i overio rešenje, a osumnjičena Slobodan Aleksić je izradila to rešenje kojim je poništeno pravosnažno rešenje uprave i nakandno izdata upotrebna i gradjevinska dozvola za objekat sagradjen na mestu na kome gradjenje takvih objekata nije bilo dozvoljeno, napominju iz policije.

Direktor Javnog preduzeća Direkcija za sport, turizam i rekreaciju H.P. se sumnjiči da je 15. novembra 2011. godine prikazao i potpisao u dokumentaciji preduzeća "Metaloprerada" izvodjenje radova na Oblačinskom jezeru koje je stvarno izvela Direkcija za izgradnju opštine Merošina, navode u policiji i dodaju da je na taj način "Metalopreradi" omogućena protivpravnu korist od 1,6 miliona dinara.

Hranislav Perić se sumnjiči i da je namenska sredstva za sanaciju bazena Oblačinsko jezero u visini od 12 miliona dinara iskoristioza vraćanje ranijih obaveza, kao i da je u periodu od aprila do juna 2011. godine izveo radove na sanaciji bazena za koje nije imao dozvolu, dodaju iz policije.

Osumnjičeni Miodrag Stanojević, Dragica Simonović i Luka Kostić se prema navodima iz policije sumnjiče da su potpisali dokumentaciju preduzeća "Metaloprerada" u kojoj je netačno iskazan kvalitet i količina izvedenih radova na sanaciji bazena čime je Direkciji za izgradnju Merošine naneta šteta, kako se dodaje, od 3,5 miliona dinara.

Vlasnik preduzeća "Š gradnja" S.S. se sumnjiči da je u periodu od aprila do kraja jula 2011. godine angažovao radnike na sanaciji bazena koji su radili "na crno" pa je protiv njega podneta krivična prijava u redovnom postupku, navode iz policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: