Srpska talac svađa u Federaciji BiH

Visoki funkcioner vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Srdjan Mazalica izjavio je danas da je Republika Srpska talac Federacije BiH.

Izvor: Beta

Nedelja, 13.10.2013.

15:20

Default images

On je rekao da je to zbog toga što politički lideri Federacije BiH ne mogu da postignu dogovor u vezi sa sprovođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Mazalica je ocenio da Evropska unija ne treba da blokira aplikaciju BiH zbog nesprovođenja presude "Sejdić-Finci" i naveo da BiH nesprovođenjem te presude ne krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, već protokol 12 te konvencije, koji je potpisalo osam članica EU.

Pozivajući se na analizu izbornog zakonodavstva u EU, koju je sačinila Evropska inicijativa za stabilnost, on je naveo da BiH ima fleksibilan izborni zakon, a da diskriminacija postoji i u nekim zemljama EU, poput Belgije i Kipra.

"Oni navode da Dervo Sejdić i Jakob Finci mogu da se na izborima izjasne kao Srbi, Bošnjaci ili Hrvati, s obzirom na to da se u BiH na početku izbornog procesa možete izjasniti kao pripadnik jednog naroda bez proveravanja šta stoji u matičnoj knjizi rođenih", kazao je Mazalica na konferenciji za novinare.

Govoreći o uspostavljanju mehanizma koordinacije za pregovore sa EU, što je drugi ključni uslov za napredak BiH na putu evropskih integracija, on je rekao da je za funkcionisanje tog mehanizma potrebno formirati "određen broj organa u kojima se isključivo mora odlučivati na bazi konsenzusa".

Mazalica je ocenio da u procesu ispunjavanja uslova koje je pred BiH postavila EU, Republika Srpska ne sme dozvoliti da mehanizam koordinacije preraste u sistem subordinacije i da RS treba da jača svoje organe.

"Ne smemo dozvoliti da se ponovi još jedan prenos nadležnosti kroz sistem subordinacije, kako je to urađeno prilikom donošenja Zakona o carinskim tarifama, kada je glasovima prestavnika Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa u Parlamentarnoj skupštini BiH ova nadležnost preneta sa entiteta na nivo BiH", kazao je on.

Mazalica je optužio opoziciju u RS da nastoji "kriminalizovati sve" u RS i da nastupa sa "socijalno-demagoških pozicija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: