"Priština obećala nesmetane posete"

Savetnik predsednika Marko Đurić kaže da posle poslednje runde dijaloga postoji čvrsta reč prištinske strane da neće ometati dolaska srpskih zvaničnika na KiM.

Izvor: Tanjug

Subota, 12.10.2013.

09:41

Default images

Đurić kaže da je dogovoreno da se bez uslovljavanja sprovodi sporazum o slobodi kretanja.

"Sloboda kretanja je uslov bez koga se ne može kada je u pitanju organizovanje izbora i to je prepoznato i vrednovano od strane međunarodne zajednice. Bio je prisutan pritisak i volja da se ovaj problem reši. To je rezultiralo time da sada imamo čvrtu reč prištinske strane da neće biti ometanja dolaska najvisih zbvaničnika", rekao je Đurić za RTS.

Povodom izjava kosovskog premijera Hašima Tačija da će posete biti dozvoljene samo manastirima, a ne učečće na mitinzima, Đurić kaže da takva interpretacija ima za cilj da se umiri kosovska politicka javnost i da nema veze sa onim što je dogovoreno u Briselu.

"Dogovoreno je da se bez uslovljavanja sprovodi sporazum o slobodi kretanja, da se bez uslovljavanja omogući u skladu sa dogovorima, bez intecija da se izaziva bilo kakava nestabilnost ili bilo ko pokaže kao pobednik ili poražen - omogući da se posete odvijaju normalno", precizirao je Đurić.

Povodom problema sa upisom raseljenih lica u biračke spiskove, Đurić kaže da se na tome intenzivno radi i da ovaj proces ne može da bude zaokružen do kraja na regularan način ako se ne nađe rešenje za to da ljudi koji su se prijavili uzmu ucešća u glasanju.

Đurić je rekao da očekuje napredak u narednih nekoliko dana i na tom planu. Povodom pisanja prištinskih medija da postoji ponuda da se dokaže da su glasači tu živeli do 1998. godine i da danas imaju adresu na KiM, Đurić je potvrdio da se rešenja kreću u tom pravcu.

On je objasnio da svako ko ima jedan od 55 različitih dokumenata da je živeo na KIM do 1999. godine i da je tamo ostvarivao pravo glasa ili da je to pravo glasa stekao nakon tog perioda, a poseduje dokumentaciju kojom to može da potkrepi moći će da glasa na ovim izborima.

"Ništa manje od toga za nas neće biti prihvatljivo", poručio je Đurić. Povodom mogućnosti da se Albanci sa juga Srbije uključe u biračke spiskove na KiM, on je rekao da se neće dozvoliti manipulacije i da se bilo ko na fantomski način pojavi na biračkim spiskovima.

Upitan da li ima podela na KIM među Srbima, Đurić ocenjuje da podele pokušavaju da prozivedu oni kojima nije u interesu da Srbi kao zajednica nastupe jedinstveno i formiraju zajednicu srpskih opština "i da na taj način dobijemo veoma čvrst oslonac u pokrajini koji sada na žalost nemamo".

On je ukazao da je zbog toga loše iz Beograda slati poruke da ne treba da se podrži lista iza koje stoji država i da svi koji se bave politikom imaju odgovornost da ne unose tu vrstu podela.

Đurić ipak smatra da izjave predstavnika opozicije nisu doprinele podelama. "Većina naših građana na KiM svesna je naše pozicije i interesa države da se ujednimo i formiramo zajednicu srspkih opština. Sve ostale stranačke ideje koje kroz takvu vrstu aktivnosti žele da se kapitalizuju sada padaju u drugi plan", poručio je Đurić.

Premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić najavili su da će narednih dana ići na Kosovo i Metohiju, a predsednik Tomislav Nikolić ponovo će se obratiti građanima koji žive na Kosovu i Metohiji tek kada bude uveren da im je omogućeno da na demokratski način biraju svoje predstavnike na lokalnim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: