Deca na klik mišem od nasilja

Na društvenim mrežama deca su nasilju mnogo izloženija, a glavna razlika je u tome što uvredljive komentare mogu da vide svi vršnjaci pa je ugroženost veća.

Izvor: B92

Subota, 12.10.2013.

16:18

Default images

Ako pre svega roditelji ne reaguju na vreme, ishod može da bude i smrtonosan.

Ko nema profil na FB nije prihvaćen u društvu, a ko ga ima može i tu da bude odbačen, ili još gore izložen nasilju. Mnoga deca znaju da nasilje izbegnu, kako kažu, jednim klikom, a mnogi nisu ni svesni toga da su mu izloženi.

Na internetu, nasilje često izlazi iz vršnjačkog kruga. Zloupotrebe odraslih najčešće uključuju lažno predstavljanje i manipulisanje skako bi pridobili decu i mlade i naveli ih na nepoželjno ponašanje. Ako roditelj otkrije da detetu prete preko interneta i ugrožavaju mu sigurnost, treba što ranije da dostavi dokaze tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. U tužilaštvu kažu da se broj prijava znatno povećao i da ima više devojčica koje vređaju i prete svojim vršnjakinjama.

"Te pretnje se kreću od ugrožavanja direktne sigurnosti, napadom na život ili telo te osobe dakle roditelja ili deteta, do ugrožavanja njihove imovine. Tako da na žalost da tamna strana korišćenja interneta, prelila se i kod nas", kaže tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković.

Na Tviteru nije potrebno uneti godište, dok na FB to ograničenje postoji, ali deca često pišu da su starija kako bi mogla da ga koriste. Primer devojčice koja je izvršila samoubistvo zbog ružnih komentara koje je imala na svom profilu, dovoljan je dokaz ove opasnosti.

"Bilo kakvo izlaganje javnom izrugivanju, ponižavanju, vređanju, maltretiranju od strane vršnjaka, postoji dosta druge dece koja su svedoci tome na društvenim mrežama.Na taj način se ta neprijatnost koju neko doživljava izlaganjem vršnjačkom nasilju uvećava", kaže psiholog Nikolina Ljepava.

Psiholozi naglašavaju da je problem u tome što deca ne govore roditeljima da su ugrožena, jer se plaše da će im biti zabranjen pristup internetu, Fejsbuku, što roditelji najčešće i urade, pa deca nemaju poverenja. Roditelji su ti koji moraju da nauče više o društvenim mrežama kako bi mogli da se postave kao autoritet.

Fond B92 sa Ministarstvom telekomunikacija i MUP-om vodi projekat Centar za bezbedni internet u okviru koga je nedavno pušten sajt za prijavu ilegalnog i štetnog sadržaja. Na adresi www.netpatrola.rs građani mogu da prijave štetne sadržaje na internetu.

Net patrola počela je sa radom 22. avgusta 2013, a u prvih mesec dana aktivnosti stiglo je više od 250 prijava, od kojih je oko 85 odsto bilo anonimno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: