Dinkić: Nikada nisam okrivio Đelića

Predsednik URS Mlađan Dinkić izjavio da je država prodajom Nacionalne štedionice napravila dobar posao i da je afera izmišljena iz političkih razloga.

Izvor: B92

Petak, 11.10.2013.

23:22

Default images

"Takozvana afera s Nacionalnom štedionicom je najveća zabluda demokratske Srbije. Ne postoji krivica nikoga ko je učestvovao u tom procesu niti sam ja koga optužio. Nikada nisam rekao da je Božidar Đelić kriv. To odmah da bude potpuno jasno. Ne pada mi na pamet da preko mene optužuju nekoga ko možda trenutno nije politički podoban", rekao je Dinkić listu Danas.

Dinkić je bivši guverner Narodne banke Srbije, a pre dvana je saslušan o slučaju Nacionalne štedionice u svojstvu građanina u Palati Srbija, gde je sedište kriminalističke policije.

Upitan koliko je slučajno što je pozvan na saslušanje pošto je izašao iz vlade, Dinkić je rekao da je jasno da je sve to stvar politike i da je ceo slučaj Nacionalne štedionice "politički proces".

Na pitanje kako su Vuk Hamović i Vojin Lazrević postali akcionari Nacionalne štedionice, Dinkić je rekao da država nije pitana o tome niti je postojala obaveza da bude pitana.

"Štedionica je osnovana sa pet miliona dolara kapitala, a u međuvremenu je cenzus za sve banke u Srbiji povećan na deset miliona evra. Da Štedionica nije morala da ispuni taj uslov verovatno nikada nijedan novi akcionar ne bi ušao u tu banku. U to doba onaj ko je kupovao ispod 15 odsto deonica po zakonu nije morao ništa da pita ni Narodnu banku ni vladu", rekao je Dinkić.

Bivši guverner NBS je rekao da njega niko nije pitao ništa o tome niti je on znao ko su ljudi koji su kupili deonice u Nacionalnoj štedionici.

Dinkić je ocenio da je bivši ministar finansija Božidar Đelić napravio "veliku moralnu grešku" kada je odlučio da ne dokapitalizuje Nacionalnu štedionicu onda kada je to moralo da se uradi, pa je državni udeo pao sa 60 na deset odsto.

"Kada su ga pitali zašto je udeo državnog vlasništva pao optužio je mene. To je bilo vreme afera Janjušević - Kolesar i Bodrum kada sam oborio Živkovićevu vladu. Da bi odgovorili na Bodrum oni su smislili Nacionalnu štedionicu i to je onda prešlo u legendu", rekao je Dinkić.

Nacionalnoj štedionici su, kao privatnoj banci, dodeljeni posao isplate stare devizne štednje i filijale nekadašnje Službe društvenog knjigovodstva (SDK) koje se u mnogim mestima Srbije nalaze na skupim lokacijama. Nacionalnu štedionicu kupila je grčka EFG banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: