URS: Đinđić i Đelić znali za NŠ

Ujedinjeni regioni Srbije tvrde da su bivši premijer Zoran Đinđić i ministar finasija Božidar Đelić bili upoznati sa osnivanjem "Nacionalne štedionice".

Izvor: B92

Petak, 11.10.2013.

17:34

Default images

Regioni pitaju Demokratsku stranku zašto je, ako DS tvrdi da Đinđić i Đelić nisu bili upoznati, pokojni premijer prisustovao svečanom otvaranju banke.

URS pita DS i zašto je Đelić u septembru 2002. predložio vladi, koja je to prihvatila "i donela poseban zaključak koji je potpisao tadašnji potpredsednik vlade Žarko Korać, da se 'Nacionalnoj štedionici', osim isplate stare devizne štednje, dodeli i isplata zamrznute štednje prevarenim štedišama 'Dafiment banke' i 'Jugoskandika'".

"Zar bi to vlada učinila da nije bila u potpunosti saglasna i da od početka nije učestvovala zajedno sa centralnom bankom u ovom važnom državnom projektu", navodi URS u saopštenju.

URS dodaje i da je tim projektom "omogućeno da stotine hiljada prevarenih građana Srbije konačno dobiju svoj novac koji im je 10 godina bio zamrznut u propalim državnim i piramidalnim bankama, a sve upravo zahvaljujući 'Nacionalnoj štedionici'".

Demokratska stranka demantovala je prethodno danas navode lidera URS i bivšeg ministra finansija Mlađana Dinkića da je za aferu "Nacionalna štedionica" odgovoran tadašnji ministar finansija Đelić i pozvala nadležne organe da efikasno postupaju u tom predmetu.

Ta stranka, čiji je Đelić funkcioner, u saopštenju navodi da "Dinkić ne može lažima prebaciti odgovornost na Đelića u slučaju "Nacionalne štedionice"".

DS tvrdi i da je "Dinkić osnovao 'Nacionalnu štedionicu' bez znanja Zorana Đinđića i Đelića" i da je "podelio njen kapital pravnim licima koje je sam odabrao, ali nije dodelio nijednu jedinu akciju Republici Srbiji".

Dinkić, koji je u svojstvu garđanina i svedoka pre dva dana bio u policiji u vezi sa poslovanjem "Nacionalne stedionice", rekao je da se ne oseća krivim za tu aferu i da odgovornost za to snosi tadašnji ministar finansija Božidar Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: