Ješić saslušan zbog aflatoksina

Policija saslušala pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Gorana Ješića u istrazi slučaja "Aflatoksin". Ješić: Politički motivisano.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 10.10.2013.

10:43

Default images

On je saslušan u vezi s ponovnim pokretanjem krivične istrage koju je protiv njega podneo bivši ministar poljoprivrede Goran Knežević.

Ješić se tereti za uznemiravanje javnosti, nanošenje štete mlekarskoj industriji i građanima Srbije, kao i Ministarstvu poljoprivrede.

Krvična prijava povodom koje je novosadska policija istragu zaključila u julu, na zahtev tužilaštva ponovo je pokrenula novu istragu pre 20 dana.

Ješić je krajem februara upozorio javnost da je situacija, zbog prisustva aflatoksina u mleku, alarmantna, na osnovu rezultata istraživanja koje je dobio.

Nakon saslušanja, Ješić se obratio novinarima i rekao da je istraga politički motivisana i da po zakonu Pokrajina imala pravo da vrši kontrolu i objavi informacije o bezbednosti hrane. Dodao je i da resorni pokrajinski sekretarijat i danas radi te provere u sklopu odredjenih programa za unapredjenje kvaliteta mleka, o kojem je obavešteno i Ministarstvo poljoprivrede.

On je kazao da krivične prijave koje je podneo protiv Ministarstva zbog stavljanja u promet namirnica koje ne odgovaraju kvalitetu i za uzimanje i davanje mita, "nikad nisu videle svetlost dana", a da njega "povezuju sa kriminalom i ponovo pokreću istrage".

Ješić je novinarima pokazao i dokument Republičke direkcije za robne rezerve u kojem je objavila "javni poziv za pozajmicu merkantilnog kukuruza sa prisustvom aflatoksina" u julu ove godine, što po njegovim rečima dokazuje da je Ministrastvo sve vreme "lažno negiralo prisustvo aflatkosina u mleku".

Ješić je naveo da je sve rezultate analiza prvo dostavljao Ministarstvu poljoprivrede i ministru Kneževiću, odgovarajući na Kneževićeve optužbe iz marta da su "odgovorni oni koji ga na vreme nisu upozorili i preduzeli preventivne mere".

Ješić je dodao da je jedini koji je suspendovan u aferi aflatoksin, bivši načelnik odeljenja za vetrinarsko javno zdravlje Slobodan Šibalić, u septembru vraćen na poziciju direktora Uprave za veterinu, iako je "opstruirao reviziju u svom ministarstvu".

Ješić je upitao i zašto još Srbija ima "najgori pravilnik u Evropi", kada je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić u martu izjavio da će nivo aflatoksina u pravilnicima biti vraćen na 0,05 mikrograma i da će smeniti odgovorne. Rok za vraćanje nivoa tada je bio 15 dana.

"Da li se ovako vodi država, pretnjama, vikanjem i pravljenjem 'rijaliti šoa' od vlade?", rekao je on.

"Ako uznemiravam javnost ja potpuno prihvatam to da radim, a samo pitam šta radi prvi potpredsednik vlade, kakva obećanja daje, jel' se tako vodi politika? Naravno sam spreman da sarađujem uvek sa državnim institucijama. Samo pitam šta se dešava sa onima koji su napravili teško krivično delo, stavili najvažniju životnu namirnicu mleko u promet, konstatovali da postoji problem sa aflatoksinom i nisu je povukli. Zašto nisu kaznili sve one koji su stavljali u promet - to je retoričko pitanje, a ja ću vam reći odgovor - jedini razlog je korupcija," dodao je Ješić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: