Iz BiH najmanje lažnih azilanata

Broj lažnih azilanata iz BiH u zemljama Šengena u prvih osam meseci 2013. manji je za 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.10.2013.

11:38

Default images

Monitoringu implementacije vizne liberalizacije Evropske službe za granice "Fronteks" dodaje i da je od svih zemalja regiona u zoni Šengena najmanje lažnih azilanata upravo iz BiH.

U prvih osam meseci azil u zemljama Šengena je tražilo 1. 835 ljudi iz BiH, "a razlog za ovakav razvoj dogadjaja je činjenica da nije bilo iznenadnih velikih talasa u 2013, poput onih iz maja i juna prošle godine", precizirano je u septembarskom izveštaju.

Posmatrano po zemljama, jedino je u Nemačkoj zabeležen porast broja lažnih azilanata i to za, čak, tri puta, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

U Švedsku je otišlo 80 odsto manje azilanata iz BiH, Švajcarsku 60, Luksemburg 50, dok je u Belgiju prebeglo 28 odsto manje azilanata.

Najkritičniji mesec za BiH je bio jun, kada je samo u jednoj sedmici zabeleženo 300 zahteva za azil, dok je u ostatku tromesečja broj azilanata iz BiH bio skoro zanemarljiv.

Prema podacima "Fronteksa", osim BiH dobre rezultate ima i Albanija, čijih državljana je 17 odsto manje tražilo azil u zemljama Šengena.

Zbog velikog broja lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije, ukupna statistika za zemlje zapadnog Balkana nije ohrabrujuća, jer je u prvih osam meseci zabeležen porast od sedam odsto.

"Iz Makedonije je evidentirano 700 aplikacija, što je više za 41 odsto, a sledi Srbija s porastom broja od 23 procenta", navedeno je u izveštaju.

Iz Crne Gore je za 45 odsto manje azilanata, odnosno broj zahteva je gotovo matematički neprimetan u odnosu na BiH, ali i ostale zemlje u regionu.

U izvještaju je navedeno da lažni azilanti i dalje preferiraju Nemačku, s obzirom na činjenicu da je, čak, 82 odsto svih aplikacija upućeno azilantskim službama te zemlje.

Jedna od negativnih pojava koju je zabeležio "Fronteks" odnosi se na sve veći raskorak (trenutno četiri prema jedan) izmedju broja primljenih zahteva za azil i broja proteranih osoba, odnosno onih čiji su zahtevi odbijeni.

Izvestilac za viznu liberalizaciju Evropskog parlamenta Tanja Fajon istakla je da je ohrabrena podacima da broj azilanata iz BiH opada.

"Veoma mi je drago zbog toga, jer je za vašu zemlju od krucijalne važnosti da ne ugrozi slobodu putovanja svojih gradjana. Uskoro mehanizam za suspenziju bezviznog režima stupa na snagu i upravo zato je jako važno da bosansko-hercegovačke vlasti nastave s implementiranjem mera kako bi zaštitile viznu liberalizaciju, koja je veliki napredak na putu ka Evropskoj uniji", rekla je Fajon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: