"Bez osnovnih uslova za povratak"

Ministar Mrkić je specijalnom izvestiocu UN Čaloku Bejaniju ukazao na nepostojanje elementarnih uslova za povratak interno raseljenih lica sa KiM u pokrajinu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.10.2013.

21:23

Default images

Šef diplomatije Srbije Ivan Mrkić razgovarao je sa specijalnim izvestiocem UN za ljudska prava interno raseljenih lica Čalokom Bejanijem o dugogodišnjem problemu interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

Mrkić je izvestio je Bejanija i o naporima koje Vlada Republike Srbije, i pored budžetskih restrikcija, ulaže u rešavanje tog pitanja, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova je izrazio očekivanje da će specijalni izvestilac uputiti preporuke za ostvarivanje trajnih rešenja za interno raseljene, kako u pogledu omogućavanja njihovog povratka na Kosovo i Metohiju, tako i poboljšanja uslova života interno raseljenih u mestu raseljenja.

Za to su, kako je istakao, neophodna značajna finansijska sredstva kao i angažman međunarodne zajednice.

Čalok Bejani je naglasio značaj uvida u situaciju na terenu i saglasio se da je potrebno raditi na iznalaženju trajnih rešenja.

On je izjavio da Srbija za to ima njegovu podršku i da će uputiti odgovarajuće preporuke međunarodnim snagama na Kosovu i Metohiji, kao i da će delovati prema potencijalnim donatorima.

Mrkić i Bejani dogovorili su se da nastave saradnju po tom pitanju, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: