LDP: Nećemo duele, hoćemo razgovore

Predsednik LDP Čedomir Jovanović kaže da su ekonomske mere koje je predložila Vlada četvrto korigovanje njene ekonomske politike od formiranja koalicije.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 09.10.2013.

20:04

Default images

Jovanović je, na predizbornoj konvenciji koalicije LDP-LSV za lokalne izbore u Vrbasu, naveo da je Vlada najpre trebalo da razgovara sa svim političkim snagama u zemlji, a potom sa sindikatima, poslodavcima, privatnim sektorom.

Lider LDP-a istakao je da se zalaže za razgovor o svim temama.

"Zovu nas u TV duel, da svi napune kubure i da pucamo jedni u druge. Ne interesuje me TV duel sa Vučićem, ali želim sa njim da razgovaram o budućnosti ove zemlje, reformi PIO fonda, transformaciji javnog sektora, promeni socijalne politike, ubrzanju ekonomije kroz usvajanje efikasnih zakona i reformu poreske politike. Sve drugo bi bilo besmisleno, i ne vidim kakvu korist će ljudi imati od našeg međusobnog odmeravanja snaga u nekom televizijskom studiju. Žao nam je što nas nisu pozvali da se razgovaramo o ekonomskoj politici, jer ne postoji nijedan pojedinac koji je sposoban da sam nosi ovu zemlju na svojim leđima", rekao je lider LDP-a.

On naveo da je republička vlada prvo trebalo da razgovara sa svim političkim snagama u zemlji, a da potom na osnovu postignutog dogovora započne razgovore sa sindikatima, poslodavcima i privatnim sektorom, koji bespoštedno kriminalizuje godinu i po. Istakao je da vlada mora da konkretizuje mere, za koje je isključivo ona odgovorna, pre nego što se obrati društvu sa idejom da su građani još jedanput ti koji treba da plate cenu neodgovorne politike, koja se godinama vodila.

Ekonomske mere koje su predložene na otvorenoj sednici republičke vlade zapravo su četvrto korigovanje njene ekonomske politike od formiranja ove koalicije, podseća lider LDP. Sve što je izgovoreno na toj sednici vlade pokazuje nemoć onih koji vode zemlju da se suoče sa uzrocima krize koja potresa društvo i predlože konkretna rešenja za njegov oporavak, kaže Jovanović. "U julu smo usvojili rebalans budžeta za koji je LDP rekao da je predizborni i da će izdržati do oktobra. Sadašnji ministar finansija to potvrđuje. Ekonomska politika zemlje je loša zbog toga što ekonomija plaća cenu pogrešne političke orijentacije. Neophodno je popraviti političke prilike u zemlji, zatrovanu klimu zameniti atmosferom dogovora, dijaloga, zajedničkog planiranja, definisanja prava i obaveza pred kojima ćemo svi biti jednaki“, kaže Jovanović.

Jovanović je istakao da su preduslovi ozbiljnih i suštinskih promena u zemlji formulisanje nove politike, izvođenje Srbije iz izolacije, raščišćavanje sa svim dilemama i predrasudama kojih je prepun javni život i dogovor, prvo političara, a potom i svih koji zavise od njih i njihovih politika.

"Na izborima će se obarati ruka, a najmanje misliti na Vrbas. Neki će dokazivati da su superiorni. Borimo se za priliku da posle ovih izbora i pred Vojvodinu i pred Srbiju izađemo sa onim što govorimo danas“, rekao je Jovanović. On je naglasio da je pre četiri godine u kampanji u Vrbasu govorio o, kako je rekao, svemu onome što se danas dešava i da je ponosan na činjenicu da Vučić i premijer i lider SPS Ivica Dačić danas interpretiraju stavove LDP izrečene još pre četiri godine.

Govoreći o lokalnim izborima u Vrbasu, Jovanović je kazao da je u trci previše staranaka za opštinu kao što je Vrbas.

"Video sam dosta toga u životu, ali ovakvu gužvu i haos kao što je u Vrbasu nigde nisam. Zaista je previše stranaka uključeno u izbornu trku u Vrbasu", istakao je lider liberala.

Lider Lige socijademokrata Vojvodine Nenad Čanak kazao je novinarima uoči početka konvencije da veruje da će kandidati sa liste LDP-LSV ostvariti bolji rezultat nego na prethodnim lokalnim izborima u Vrbasu kada su prvi put prešli cenzus.

"Lokalni izbori u Vrbasu su značajni za opipavanje pulsa u Vojvodini. Uveren sam da je nakon osmogodišnjeg cunamija na političkoj sceni Srbije došlo do tektonskih poremećaja i da sada sledi period smirivanja situacije", poručio je Čanak.

Na predizbornoj konvenciji koalicije LDP-LSV predstavljeni su kandidati za odbornike u Skupštini opštine Vrbas za izbore koji su zakazani za nedelju, 13. oktobar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: