Navijačima Partizana uslovna kazna

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno osudio na višemesečne uslovne kazne zatvora trojicu navijača "Partizana" zbog ugrožavanja sigurnosti Brankice Stanković.

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.10.2013.

13:18

Default images

Tom odlukom sud je delimično potvrdio presudu iz jula prošle godine Prvog osnovnog suda u Beogradu, pošto je ukinuo drugi deo presude, kojom su trojica navijača bila osuđena za nasilničko ponašanje i naložio da im se suđenje ponovi.

Pravosnažnom presudom vođa navijačke grupe "Šedous" Goran Klještan i Aleksandar Perišić kažnjeni su uslovno sa 10 meseci zatvora, sa rokom provere od četiri godine zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Za isto delo Milanu Guduriću potvrđena je kazna od godinu dana zatvora, uslovno na pet godina.

Oni su osuđeni jer su pretećim skandiranjem ugrozili sigurnost Stankovićeve i pretili joj smrću uzvikujući parolu "Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija" sa južne tribine stadiona Partizana.

U tom periodu Insajder je istraživao delovanje navijačkih grupa raznih klubova, pa i sportskog društva „Partizan".

Ukinut je deo presude kojom je zbog nasilničkog ponašanja Dragan Đurđević bio osuđen na 10 meseci zatvora, uslovno na četiri godine, Nemanja Odalović na 10 meseci, uslovno tri godine, a Nemanja Bogdanović na šest meseci, uslovno pet godina.

Po nalaženju Apelacionog suda taj deo presude je ukinut jer je prvostepeni sud propustio da jasno i precizno odredi radnje okrivljenih i njima prouzrokovanu posledicu, čime je učinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda se, između ostalog, navodi da se osnovano žalbom branioca Nemanje Bogdanovića navodi da u ovom krivičnom postupku nije utvrđeno da je Bogdanović značajnije ugrozio spokojstvo građana, "jer nema dokaza da su neki građani (a posebno ne u većem broju) bili ugroženi i da je bilo ugroženo njihovo spokojstvo".

Značajnije ugrožavanje spokojstva građana kao posledica (krivičnog dela nasilničkog ponašanja) mora u presudi biti opisano i do njega se mora doći u stvarnosti, pri čemu građani, čije bi spokojstvo bilo značajnije ugroženo u smislu posledica tog krivičnog dela, nisu oni građani prema kojima je upravljena radnja izvršenja krivičnog dela (Brankica Stanković), ukazao je Apelacioni sud.

"To bi morala biti treća lica, koja su se uznemirila radnjom osećanja lične i imovinske nesigurnosti, u većoj meri, po intenzitetu nespokojstva i po broju građana čije je spokojstvo značajnije ugroženo", navodi se u obrazloženju odluke.

Postupak protiv jednog od voda navijačke grupe Partizana "Alktaraz" Miloša Radosavljevića Kimija bio je razdvojen od ovog, jer je bio u bekstvu, ali je u međuvremenu pravosnažno osuđen na 16 meseci zatvora, a kaznu je izdržao u pritvoru i od aprila je na slobodi.

Prvi osnovni sud je pre dve godine, pred početak sudenja, odbacio optužnicu i oslobodio navijače optužbe za ugrožavanje sigurnosti novinarke televizije B92 jer je, prema obrazloženju sudije optužnicu podneo neovlašćeni tužilac.

Taj sudija je smatrao da u radnjama optuženih za koje se terete nema elemenata krvičnih dela ugrožavanja sigurnosti i nasilničkog ponašanja, već eventualno krivičnog dela uvrede, koje se goni po privatnoj tužbi. Tu odluku ukinuo je Apelacioni sud u Beogradu i naložio da im se sudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: