Tužbe za reformu pravosuđa nerealne

Tužbe protiv odgovornih za to što će Srbija morati da plati milionske iznose sudijama zbog neustavnog reizbora nemaju izgleda da će biti uspešne, piše Danas.

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2013.

20:45

Default images

Izvor lista Danas iz vrha pravosuđa, koji je želeo da ostane anoniman, sumnja da će podnošenje regresnih tužbi, odnosno potraživanje novca od odgovornih u reizboru, imati većeg uspeha.

"Treba imati na umu da član devet Zakona o Visokom savetu sudstva kaže da „niko ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje prilikom donošenja odluka Saveta“, kaže izvor našeg lista.

U ovom trenutku se ne može proceniti koliko tačno iznosi šteta koju država mora da nadoknadi sudijama koje nisu prošle reizbor, ali prema računici Društva sudija Srbije reč je o najmanje 17 miliona evra. Do sada je, inače, u korist sudija doneto oko 150 prvostepenih presuda. Najmanja odšteta iznosi oko milion i po, a najveća tri miliona dinara.

Tokom jučerašnjeg dana nije bilo moguće saznati imena ljudi iz nekadašnjeg vrha pravosuđa protiv kojih će Ministarstvo pravde podneti tužbe zbog štete nastale prilikom reizbora sudija 2009. godine.

Naime, ministar pravde Nikola Selaković je u ponedeljak, govoreći na „Sudijskim danima“ u Vrnjačkoj Banji, rekao da će sudije koje su tužile državu, jer pre tri godine nisu prošle reizbor, a zatim i odlukom Ustavnog suda vraćene na posao, dobiti nadoknadu štete, ali je pritom najavio i podnošenje regresne tužbe protiv onih koji su tu štetu napravili.

Selaković je, takođe, objasnio da će u onom delu svoje odgovornosti, a to je do 1. januara 2012. godine, kada je Ministarstvo pravde upravljalo budžetom pravosuđa u Srbiji, svi zahtevi za naknadu štete potvrđeni pravosnažnom sudskom presudom, biti naplaćeni sa budžetskog razdela tog ministarstva.

"Boreći se da pravosuđe u Srbiji dobije što veći budžet, da sudije i javni tužioci dobiju što bolje uslove za rad, da se ojača sudijska nezavisnost i tužilačka samostalnost, borimo se i za uspostavljanje onoga što je u Srbiji zatajilo, što u Srbiji postoji samo u obrisima, a to je uspostavljanje sistema odgovornosti", rekao je Selaković i istakao da je u prethodnom periodu dostojanstvo sudija narušeno i da to niko ne može da nadoknadi.

List Danas je pokušao da dobije komentar bivše predsednice Visokog saveta sudstva Nate Mesarović, ali je ona samo kratko kazala da ne želi da komentariše najavljeno podnošenje tužbi protiv odgovornih zbog štete nastale prilikom reizbora sudija. Takođe, na pozive i poruke lista Danas nije odgovarala ni bivša ministarka pravde Snežana Malović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: