Nemačka: Srbija prva po azilantima

Srbija je u septembru bila na prvom mestu po broju zahteva svojih građana za azil u Nemačkoj, saopštio je nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2013.

14:03

Default images

Nemačko ministarstvo navodi da su građani Srbije prošlog meseca podneli 1.593 zahteva za azil.

Prema podacima Saveznog zavoda za migrante i izbeglice, postoji tendencija rasta broja zahteva za azil građana Srbije, koji su u julu podneli 957 zahteva (treće mesto) u avgustu 1.170 (prvo mesto) i u septembru 1.593 zahteva (prvo mesto).

Kada je reč o Kosovu, koje se i u statistici analizira odvojeno od Srbije, građani Kosova se u septembru, sa 416 podnetih zahteva, nalaze na devetom mestu. U avgustu je sa Kosova stiglo 470 zahteva, a u julu 412, pokazuje statistika.

Srbija se, po ukupnom broju zahteva za azil podnetih u ovoj godini, nalazi na trećem mestu, posle Ruske Federacije i Sirije.

Građani Srbije su od januara do septembra podneli ukupno 6.432 zahteva, dok su građani Sirije podneli 7.846, a Ruske Federacije 13.492, što je i najveći broj molbi u ovoj godini.

U septembru je u Nemačkoj ukupno podnet 11.461 zahtev za azil, što je za 4.770, ili 71,3 odsto, više nego u istom mesecu lane, navodi se u saopštenju nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nemački političari i mediji su rast broja zahteva za azil lane tumačili ukidanjem viza za Srbiju i Makedoniju, krajem 2009. godine.

Veliki broj lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije bio je proteklih godina važna politička tema, u kojoj su mnogi nemački političari tražili čak i da se preispita mogućnost privremene suspenzije bezviznog režima za Beograd i Skoplje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: