Studenti i u sredu tema u Skupštini

Poslanici republičkog parlamenta završili su načelnu debatu o izmenama Zakona o visokom obrazovanju, a u sredu 9. oktobra "pretresaće" amandmane na taj predlog.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.10.2013.

00:15

Default images

Ukoliko predlog dobije podršku poslanika omogućiće da studenti i ove godine imaju šest ispitnih rokova i da uslov za budžet bude 48 bodova, umesto 50.

Većina poslanika opozicije najavila je podršku izmenama Zakona o visokom obrazovanju, kako bi pomogli studentima da upišu narednu godinu sa 48 bodova.

Međutim, ukazali su da to nije trajno rešenje i da bi probleme u obrazovanju trebalo sistemski rešiti.

Opozicija je u parlamentu kritikovala što je izmenama Zakona o visokom obrazovanju, kojim je predviđeno da studenti i ove godine imaju šest ispitnih rokova i da uslov za budžet bude 48 bodova, omogućeno i osnivanje Akademije za nacionalnu bezbednost, koju su nazvali "školom BIA" i "kukavičijim jajetom" koje se umeće među studentske zahteve.

Poslanici Demokratske stranke naveli su da vlada ima podršku DS u delu koji se odnosi na status studenata, ali da treba da razmisle o amandmanu demokrata, kojim se traži brisanje člana o osnivanju Akademije za nacionalnu bezbednost.

Poslanik DS Janko Veselinović rekao je da je vlada pokušala da podmetne “kukavičje jaje” i da u Zakon o visokom obrazovanju umetne odredbu o osnivanju Akademije za nacionalnu bezbednost, koju je nazvao “škola BIA”.

"Razmislite o našem amandmanu pa se vidimo u danu za glasanje", rekao je Veselinović.

On je kazao i da je potrebno omogućiti studentima da studiraju na budžetu jer zbog sistema koji je postavljen pre sedam godina, a još nije ostvaren, nemaju dovoljno bodova.

Bolonja se ostvaruje ad hoc, od fakulteta do fakulteta, katedre do katedre, i ima mnogo fakulteta koji je ne ostvaruju”, rekao je on.

Demokratska stranka Srbije (DS S) najavila je da će podržati izmene zakona, ocenjujući da one nisu hir studentata jer ne mogu da upišu godinu, već da problem mora rešavati sistemski kako Srbija ne bi “večno ostala na 48 bodova”.

Poslanica DSS Donka Banović ocenila je da izmene zakona nisu “iznuđene na zahtev 30.000 sudenata”, već da su za to odgovorni fakulteti koji svoj posao ne rade kako treba i činjenica da do sad nije urađena sveobuhvatna analiza reforme visokog obrazovanja.

Ona je dodala i da “malo mistično deluje” osnivanje Akademije za nacionalnu bezbednost, jer već postoji Fakultet za bezbednost, na kojem se školuje taj profil.

Poslanik Socijaldemokratske unije Žarko Korać, koji je član poslaničke grupe LDP, rekao je da će podržati izmene zakona jer je studentima treba olakšati imajući u vidu u kakvim uslovima studiraju, ali je naveo da ne vidi logiku osnivanja Akademije za nacionalnu bezbednost.

Neću da budem zao, ali ovo je urađeno onako kako nismo imali ni posle rata. UDBA je dobila svoju višu školu, ne liči mi ovo na moderno vreme”, rekao je Korać.

On je naveo da je investiranje u obrazovanje najvažnija investicija, a da se u Srbiji inteligencija raspoređuje po imovinskom stanju, odnosno studiraju oni čiji roditelji mogu to da priušte.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine takođe su najavili da će glasati za izmene zakona, jer studenti nisu krivi za situaciju u kojoj se nalaze, već država, ministarstvo i profesori.

Poslanica Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić rekla je da izmene zakona nisu rešenje jer se svake godine dešava ista priča.

Krajnje je vreme da se uradi kompletna reforma obrazovanja, jer se ovako ne može odlagati u nedogled”, rekla je Grubješić.

U parlamentu je određena jednočasovna pauza nakon koje će poslanici nastaviti razmatranje izmena Zakona o visokom obrazovanju.

Sednica Skupštine posvećena izmenama Zakona o visokom obrazovanju počela u 11.30. Ministar prosvete Tomislav Jovanović pozvao poslanike da pomognu studentima.

On je pozvao poslanike u Skupštini Srbije da učine uslugu studentima i usvajanjem izmena Zakona o visokom obrazovanju omoguće "armiji studenata" da nastave školovanje, tako što će uslovi upisa nove akademske godine ostati nepromenjeni.

Ministar je, obrazlažući predlog izmena Zakona, podsetio da je zajednički predlog studentskih organizacija i univerzitetske zajednice da uslov za upis naredne godine studija o trošku budžeta ostane isti kao prošle godine, 48 osvojenih bodova.

Jovanović je ukazao i na to da je zakon iz 2005. predvideo da uslov za upis naredne godine studija, prema evropskim standardima, bude 60 bodova.

Uredbama je iz godine u godinu omogućavano studentima da studije nastave pod lakšim uslovima, a prošle gidine izmenama Zakona utvrđen je prag od 50 bodova.

"Mislim da ćemo zajedničkim naporima uskoro dostići ne 50, već taj prag od famoznih 60 bodova, sada famoznih, a mislim dostižnih", kazao je ministar.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović rekao je danas da vladajuća koalicija predloženim izmenama Zakona o visokom obrazovanju na mala vrata uvodi pripadnike tajne službe u obrazovni sistem Srbije.

Izmenama tog zakona, osim predloga da se naredna godina studija o trošku budžeta može upisati sa 48 bodova i da umesto pet, bude šest ispitnih rokova, omogućeno je i osnivanje Akademije za nacionalnu bezbednost.

"Svi se slažemo da treba izaći u susret studentima ali to su iskoristili da uvedu ljude bez kvalifikacija samo na osnovu zaposlenja u Bezbednosno-informativnoj agenciji da mogu da predaju našoj deci. To je nedopustiv model", kazao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

On je naveo da je vladajuća koalicija prošle nedelje odbila predlog DS o izmeni Zakona o visokom obrazovanju i na brzinu potom stavili na dnevni red Vladin predlog a nisu bili u stanju da obezbede kvorum za rad parlamenta.

Sednica Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu jedina tačka – izmene Zakona o visokom obrazovanju danas je počela sa sat kašnjenja jer u 10 sati nije bilo kvoruma za početak sednice.

"Vlast je nesposobna da dovede svoje poslanike na zasedanje Skupštine", kazao je Stefanović i dodao da bi svi poslanici vladajuće koalicije bili tu da je zakon predložio prvi potpredsendik Vlade Aleksandar Vučić i imali bi kvorum.

Stefanović je ocenio da to što nije bilo kvoruma za početka sednice u 10 sati pokazuje stepen zabrinutosti poslanika vladajuće koalicije za studente.

Izmenama Zakona predviđeno je i da studenti imaju šest ispitnih rokova, kao i osnivanje nacionalne akademije za bezbednost.

Skupština Srbije nije prihvatila predlog Demokratske stranke da se na dnevni red sednice stave predlozi zakona o lokalnoj samoupravi, o lokalnim izborima i o glavnom gradu, kao ni Predlog zakona o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja, koji je podneo predsednik parlamenta Nebojša Stefanović.

Sednica je inače odložena za sat i po pošto nije bilo kvoruma. U sali je bio 121 poslanik, dok je za “otvaranje” nove sednice potrebno da prisustvuje 126 parlamentaraca. Izmene zakona predviđaju da studentima za upis naredne godine bude potrebno 48 umesto 50 bodova kao i da imaju 6 ispitnih rokova.

Šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić izvinio se u ime tog poslaničkog kluba građanima i studentima na koje se odnose izmene Zakona o visokom obrazovanju, zbog nedostatka kvoruma na početku rada i odlaganja sednice Parlamenta na jedan sat.

"Nije mi jasna dvoličnost politike DS, koja se verbalno toliko zalagala za prava studenata, a onda kada je to u praktičnom smislu trebalo da pokažu i da razgovaramo o zakonu, koji će regulisati status i upis godine studentima, nisu želeli da učestvuju u raspravi", rekao je Babić Tanjugu, povodom nespremnosti prisutnih poslanika DS da obezbede kvorum.

On je upitao da li je bitnije i preče blokirati rad Parlamenta makar i na sat ili doneti zakon koji će omogućiti da određeni broj studenata, koji stiču pravo po ovim izmenama zakona, upišu godinu.

"U ime poslaničkog kluba SNS, kolega koji zbog saobraćajne gužve i problema sa automobilima nisu stigli na početak sednice, izvinjavam se svim građanima i studentima", rekao je Babić.

Izmene zakona u parlamentu će obrazlagati ministar prosvete Tomislav Jovanović, koji je bio u sali. Predlog predviđa da student može da se i u školskoj 2013/2014. školuje o trošku države, ukoliko je u prethodnoj školskoj godini ostvario najmanje 48 ESPB bodova i stekao to pravo na osnovu rang liste u okviru kvote za finansiranje iz budžeta.

Ministar Jovanović je pozvao fakultete da studente upisuju pod uslovima koji su važili prošle godine dok izmene zakona ne budu u međuvremenu usvojene.

Na fakultetima je u toku upis u narednu godinu studija. Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović je u petak, 4. oktobra, kazao da bi izmene Zakona o visokom obrazovanju trebalo da budu usvojene u sredu ili četvrtak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: