Skupština: Kola, rotacije, kampanje

Skupštinsku raspravu o izmenama Zakona o javnoj svojini obeležila polemika poslanika naprednjaka i opozicije o stanju u javnim preduzećima.

Izvor: B92

Nedelja, 06.10.2013.

09:27

Default images

U raspravi, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, koji je sa mesta predsedavajućeg seo u poslaničke klupe da bi kao predstavnik SNS govorio o Zakonu, rekao je da prethodna vlada za deset godina nije uspela da popiše imovinu javnih preduzeća, a da su “vrlo uspešno neki ljudi počeli da popisuju imovinu po različitim ostrvima, stranim bankama i of šor kompanijama”.

“Kad se setim razvojne banke Vojvodine, Agrobanke, šta je sve urađeno, sačuvaj nas Bože prethodne vlade i ne daj Bože da se ikad vrati na vlast, ni kamen na kamenu građanima ne bi ostao", rekao je Stefanović.

On je, odgovarajući poslaniku Demokratske stranke Janku Veselinoviću, koji je rekao da se na ulazu u Vrbas nalazi veliki bilbord “Dobrodošli, predsedniče”, postavljen povodom dolaska Aleksandra Vučića u Vrbas u okviru kampanje za lokalne izbore i da je juče u tom gradu bilo desetine automobila koja su trošila državni novac, rekao da postoji “fascinacija Vučićevim likom i delom”.

“Kad govorite o Vrbasu, ne znam da li ste mislili na Bojana Pajtića i funkcionere vojvođanske vlade ili na konferenciju koju su zajedno držali Pajtić i Dragan Đilas na stepeništu ispred vlade, ne znam kad je više rotacija bilo”, rekao je Stefanović.

On je naveo i da je “neobično” što je DS podnela tri različita amandmana na jedan član zakona i da nije siguran da li su ih podneli da bi skupština radila još jedan dan, a DS dobila nekoliko sati medijske promocije.

Poslanik DS Janko Veselinović rekao je u raspravi da vlada nije ništa radila godinu dana da sprovede Zakon o javnoj svojini i popiše imovinu javnih preduzeća i ocenio da direktori “Železnica Srbije” i “Srbijagasa” verovatno nisu bili zainteresovani za to "jer imaju malu platu".

Govoreći o jučerašnjoj poseti lidera stranaka Vrbasu povodom lokalnih izbora, on je rekao da da je juče u tom gradu bilo desetine automobila koja su trošila državni novac.

Rekli ste da neće više biti službenih automobila. Pa nikad ih više nije bilo. Nikad se u jednu malu opštinu, kao juče, nije sjatila ta bulumenta - od predsednika vlade, potpredsedika vlade”, rekao je Veselinović.

Poslanici Demokratske stranke poručili su i ministru finansija Lazaru Krstiću, koji je u parlamentu “branio” zakon da verovatno nije bio u skupštini u petak, kad se raspravljalo o izmenama zakona u načelu, jer je spremao namete građanima, a da će od ponedeljka “igrati ili argentinski tango, grčki sirtaki, ili šumadijski rokenrol”.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da poslanici nisu došli u parlament da bi slušali ko ima više automobile, rotacija i obezbeđenja, i da treba da se vrate na dnevni red.

I njegov stranački kolega Bojan Đurić zamolio je predsednika parlamenta da se vrati na mesto predsedavajućeg i nastavi da vodi raspravu na normalan način, na šta mu je Stefanović odgovorio da će, dokle god je poslanik, koristiti svoje pravo da učestvuje u raspravi i iznese svoje mišljenje.

Poslanici raspravljaju o tri amandmana na izmene Zakona o javnoj svojini koje predviđaju da se za još godinu dana produži rok u kojem javna preduzeća, društva kapitala i njihova zavisna društva imaju rok da podnesu zahtev za upis prava svojine, koji inače ističe danas.

Vlada i skupštinski Odbor za finansije odbili su sva tri amandmana Demokratske stranke, kojima poslanici traže da se rok produži za tri, šest meseci, odnosno da se ne produžava.

U Skupštini Srbije vladine izmene “brani” ministar finansija Lazar Krstić, koji je pred poslanike došao prvi put nakon izbora na mesto ministra finansija.

Poslanik Janko Veselinović zatražio je amandmanom da se rok, koji ističe 6. oktobra, ne produžava, jer bi se time stvorili dodatni troškovi za državu, a onemogućilo bi se i stavljanje u funkciju te imovine.

On je naveo da su javna preduzeća imala dve godine da podnesu zahtev i da je nedopustivo da se taj rok produži za još godinu dana, kako to predviđaju izmene zakona.

Njegov stranački kolega Srđan Milivojević, međutim, zatražio je da se taj rok produži za šet meseci.

Milivojević je istakao da veliki broj preduzeća nije podneo zahtev za upis prava svojine u javnoj evidenciji o nepokretnostima i pravima na njima i da je neophodno da se rok blagovremeno produži.

Izmene Zakona predviđaju da se na još godinu dana produži rok u kojem javna preduzeća, društva kapitala i njihova zavisna društva mogu podneti zahtev za upis prava svojine, jer veliki broj preduzeća to nije uradio do isteka zakonskog roka - 6. oktobra ove godine.

Zakon o javnoj svojini usvojen je 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: