K. Mitrovica: Albanci pretukli Srbe

Jedan od petorice Srba iz sela Gojbulja u opštini Vučitrn, povređenih kada ih je napala grupa Albanaca, zadržan je na bolničkom lečenju u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Beta

Subota, 05.10.2013.

15:31

Default images

Ostali su posle ukazane pomoći pušteni na kućno lečenje.

Srbe su, kako je rekao jedan od povređenih Milan Jovanović, napali Albanci motkama oko 12:30 iz susednog sela Miroče, dok su brali jabuke u ataru svog sela.

Dežurni lekar u bolnici u Kosovskoj Mitrovici dr Saša Dimić izjavio je Tanjugu da je oko 14 sati na prijemno hiruško odeljenje dovezeno pet pacijenata starosne dobi od 36 do 42 godine sa kontuzionim povredama glave i tela.

“Četvoro njih je zbrinuto na prijemnom hiruškom odeljenju i posle dijagnostike, ukazane prve pomoći oni su pušteni na kućno lečenje a jedan pacijent je zadržan na bolničkom lečenju radi dijagnostike i praćenja nejgovog zdrastvenog stanja,” kazao je Dimić.

On je dodao da niko od petorice povređenih pacijenata nije životno ugrožen. Milan Jovanović koji je lakše povređen u današnjem incident izjavio je Tanjugu da su otišli u voćnjak u berbu jabuka, ali kada su hteli da ih sakupljaju onda su napadnuti od strane Albanaca koji su bili brojniji.

Jovanović je kazao da su ih napali Albanci iz susednog sela Miroče koji od 1999. godine svakodnevno stvaraju probleme, iako su oni uzurpirali srpska imanja koja su ogradili kako bi čuvali stoku.

“Selo Miroče su kompletno uzurpirali. Niti ko sme da priđe niti da proda od njih. Ne daju ni Albancima ni Srbima, sada su krenuli i na naše,”- dodao je Jovanović.

Mirko Tomašević iz Gojbulje ukazuje takođe na problem sa albanskom porodicom iz sela Moroče ističući da su u okviru od oko 2km od njihove kuće ne daju nikom da priđe.

“Ko god da se pojavi da radi svoju zemlju, bilo da je njiva ili voćnjak oni ne dozvoljavaju prilazak…Toj porodici je dopušteno sve, verovatno niko neće ništa da preduzme i da im je dopušteno da rade Srbima šta hoće,”- rekao je Tomašević.

U današnjem incident povređeni su još Jovan Jovanović, Aleksandar Peric i Branimir Zarkovic. U Gojbulji, selu koje se nalazi na severu Kosova, živi oko 60 srpskih porodica u potpunom albanskom okružženju.

Predsednik sela Gojbulja kod Vučitrna Bratislav Kostić izjavio je večeras, posle napada na petoricu Srba, da meštani tog sela zahtevaju da ih od noćas i ubuduće štite policija i pripadnici Kfora.

"Policija je bila u selu i fotoaparatom snimila povrede koje su zadobili povređeni. Policija je ponudila da povređene odveze na pregled u bolnicu u Vučitrn, ali su oni insistirali da idu u bolnicu u severni deo Kosovske Mitrovice, gde su i otišli privatnim prevozom", rekao je Kostić.

On je dodao da su policajci rekli da su obavili pretragu u selu Miroče, iz kojeg su napadači, ali da tamo nisu našli nijednog muškarca. Policija je dodala da će nastaviti istragu o tom napadu.

Kostić je kazao da su meštani Gojbulje ranije tražili od zamenika premijera Kosova Slobodana Petrovića da reši problem sela Miroče koje je udaljeno tri kilometra od Gojbulje, a iz koga su Srbi izbegli posle martovskog pogroma 2004. godine.

U tom selu je, kako je naveo, jedna albanska porodica uzurpirala više desetina hektara zemljišta, što želi da uradi i sa zemljom sela Gojbulja.

Kostić je rekao da su petorica Srba danas pošla traktorom da beru jabuke u ataru sela Gojbulja, gde su nabrali oko 50 džakova i da su tada napadnuti.

Kazao je da je policija vratila traktor sa četiri džaka jabuka, a da su meštani videli da su jabuke iz mnogih džakova prosute u reku. Pre rata 1999. godine u selu Gojbulja živelo je oko 500 Srba, dok ih je danas oko 250. Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je da je napad na petoro Srba u selu Gojbulja još jedna gruba provokacija Albanaca i dokaz da se nezakonite radnje i zločini, ako im se odmah ne stane na put, mogu nesmetano ponavljati.

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju je upravo na to upozoravala nebrojeno puta. Iz tog razloga i danas najoštrije osuđujemo napad na petoro Srba iz sela Gojbulja i tražimo da se napadači hitno pronađu i pravedno kazne", navodi se u saopštenju.

Kancelarija je dodala da je to naročito važno kako bi među stanovništvom na Kosovu i Metohiji zavladalo međusobno poverenje, u trenutku kada se u pokrajini blizi sprovođenje lokalnih izbora.

Građanska inicijativa Srbija-demokratija-pravda Olivera Ivanovića osudila je napad na petoricu Srba kod Vučitrna i zatražila od međunarodnih predstavnika i Prištine da se zauzmu za kažnjavanje onih koji su na taj način ugrozili opstanak Srba.

"Brza reakcija u ovakvim slučajevima će na najbolji način demonstrirati spremnost za stavaranje normalnih uslova za život", navodi se u saopštenju te organizacije.

Dodaje se da se tolerisanjem takvih incidenata i zabranom dolaska srpskih zvaničnika u pokrajinu ne stvaraju povoljni uslovi za slobodne i demokratske izbore.

Grupa Albanaca iz sela Miroče ranije danas napala je petoricu Srba dok su brali jabuke u ataru sela Gojbulja, kod Vučitrna. Oni su zbrinuti u medicinskoj ustanovi u Kosovskoj Mitrovici i nisu u životnoj opasnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: