Da li Priština ublažava odluku?

Dan nakon odluke Prištine da srpski zvaničnici neće moći da dolaze na KiM tokom kampanje za lokalne izbore, od kosovskih zvaničnika dolaze različite tvrdnje.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.10.2013.

17:32

Default images

Savetnik premijera Kosova Hašima Tačija Bekim Čolaku izjavio je danas da odluka o zabrani ulaska zvaničnicima Srbije nije na snazi. Nešto kasnije je sam Tači rekao samo da su kosovske institucije samostalno donele odluku o zabrani ulaska na Kosovo premijeru Srbije Ivici Dačiću i srpskim zvaničicima radi učešća u predizbornoj kampanji.

"Mi smo radili i nastavićemo da budemo obazrivi prema EU i SAD, tako da smo i u ovim okolnostima krenuli na veoma obazriv način. Institucije Kosova za tu donesenu odluku bile su autonomne", rekao je Tači tokom posete Gnjilanu.

On je dodao da je vlada preuzela ustavne i zakonske odgovornosti, tako da je i jedna takva odluka bila individualna odgovornost.

"Mi smo zainteresovani za uspeh u izbornom procesu a potpuno sam uveren da će svi učestvovati na izborima i da će biti integrisane sve opštine na severu", rekao je Tači.

Nešto određeni je pre toga bio Tačijev savetnik Bekim Čolaku.

"Izgleda da je stvoren nesporazum. Takva odluka nije na snazi. Vlada Kosova ima određene procedure za posete visokih zvaničnika Vlade Srbije Kosovu koje će se i dalje sprovoditi. To podrazumeva da će svaki zahtev zvaničnika Srbije za posetu Kosovu kosovski zvaničnici tretirati pojedinačno i da će, zavisno od okolnosti i situacije, dati relevantan odgovor", rekao je Bekim Čolaku za Radio Slobodna Evropa.

Danas je kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku na Tviteru napisala da se zabrana odnosi samo na premijera Ivicu Dačića i da je on jedini srpski zvaničnik kojem nije dozvoljena poseta Kosovu i Metohiji.

"Došlo je do nesporazuma. Nema zabrane za dolazak srpskih zvaničnika na Kosovo. Samo smo rekli ne Dačiću. To je sve", napisala je Vljora Čitaku na Tviteru.

Zanimljivo je da ove izjave iz Prištine dolaze dan nakon nesumnjivih izjava kosovskih zvaničnika da je odluka o zabrani nepromenljiva i da važi za sve srpske zvaničnike do kraja kampanje za lokalne izbore zakazane za 3. novembar.

Sinoć je zamenik kosovskog premijera Hajredin Kući rekao da od početka kampanja za lokalne izbore na Kosovu, nijednom zvaničniku Srbije neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo, do 1. novembra kada se kampanja završava.

Zatim je i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio da je odluka vlade Kosova definitivna i da se nikako ne može promeniti.

Danas je iz Brisela od visoke predstavnice EU Ketrin Ešton stigao poziv u Beograd i Prištinu da Ivica Dačić i Hašim Tači u ponedeljak dođu u Brisel na sastanak koji inače ranije nije bio planiran.

Odnosi između Beograda i Prištine dodatno su se zakomplikovali nakon jučerašnje odluke kosovskih vlasti da zvaničnicima Srbije zabrani dolazak na Kosovo za vreme trajanja kampanje za lokalne izbore zakazane za 3. novembar. Premijer Srbije Ivica Dačić je zapretio da bi zbog takve odluke moglo da dođe do prekida u pregovorima Beograda i Prištine u Briselu jer ovaj potez predstavlja najgublje kršenje Briselskog sporazuma.

Ivica Dačić danas je kratko rekao da će "Srbija znati kako da reaguje na ponašanje Prištine, dok je predsednik Srbije Tomislav Nikolić Beograd pokušati, uz pomoć EU, da promeni odluku prištinskih institucija o zabrani posete srpskih zvaničnika Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: