EU zove premijere,u PR "nesporazum"

Ketrin Ešton sastaće se Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem u Briselu u ponedeljak, saopštila je njena kancelarija. U Prištini i dalje zbrka oko "zabrane".

Izvor: B92

Četvrtak, 03.10.2013.

12:06

Default images

Kako se navodi u saopštenju kancelarije Ketrin Ešton, sastanak sa premijerima Srbije i Kosova biće održan "u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU".

"Cilj sastanka je da se analizira napredak u primeni Briselskog sporazuma, a posebno uoči lokalnih izbora na Kosovu 3. novembra", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se ne spominje kriza u dijalogu koja je nastala juče nakon što su vlasti u Prištini zabranile premijeru Dačiću i ostalim srpskim zvaničnicima posete na teritoriji Kosova do 1. novembra, odnosno za vreme kampanje za lokalne izbore. Dačić je zbog toga zapretio obustavljanjem dijaloga sa Prištinom.

Portparolka Ketrin Ešton Maja Kocijančič novinarima nije htela da komentariše Dačićevu najavu da će se Beograd povući iz dijaloga ukoliko Priština ne povuče zabranu dolaska srpskih funkcionera na Kosovo tokom predizborne kampanje.

"Pratimo situaciju i stalno smo u kontaktu sa obe strane", rekla je ona.

Kako prenosi Tanjug, u Briselu ne veruju da je dijalog Begrada i Prištine u ozbiljnoj opasnosti i smatraju da oštre reči sa obe strane treba razumeti u kontekstu predizborne kampanje.

"Svima je u interesu da se dijalog nastavi, pogotovo što već za deset dana sledi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i Kosova", naveo je Tanjugu funkcioner EU koji je želeo da ostane anoniman.

Priština tvrdi da je u pitanju "nesporazum"

U danu u kom je objavljeno da će biti sastanka u Briselu, iz Beograda je poručeno da će "biti odgovora na zabranu" i da će ona znatno uticati na pregovarački proces sa Prištinom, dok su iz Prištine stizale različite informacije.

Moglo se čuti da je "odluka na snazi i da se neće popustiti pod pritiscima", zatim da se "zabrana odnosi samo na premijera Ivicu Dačića", a na kraju i da tako nešto nije uopšte na snazi.

Iz Prištine je prvo stigla poruka da je odluka definitivna, kada je ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj rekao da na nju neće uticati "pritisak koji će Srbija vršiti u Briselu".

"Nijedan zvaničnik Srbije neće moći da uđe na Kosovo dok traje predizborna kampanja", rekao je Hodžaj, prenosi portal Koha.net.

Međutim, ministarka za evropske integracije Kosova Vlora Čitaku navela je na Tviteru nešto kasnije da je "došlo do nesporazuma", da ne postoji zabrana za srpske zvaničnike, već da je "ne" od prištinskih vlasti dobio samo zahtev za Dačićevu posetu.

"To je sve!", navela je Vljora Čitaku.

Kasnije je savetnik kosovskog premijera Bekim Čolaku takođe rekao da je u pitanju zabuna i da odluka nije na snazi.

Čolaku je u izjavi za Radio Slobodna Evropa precizirao: "Izgleda da je stvoren nesporazum. Takva odluka nije na snazi. Vlada Kosova ima određene procedure za posete visokih zvaničnika Vlade Srbije Kosovu koje će se i dalje sprovoditi. To podrazumeva da ce svaki zahtev zvaničnika Srbije za posetu Kosovu kosovski zvanicnici tretirati pojedinačno i da ce, zavisno od okolnosti i situacije, dati relevantan odgovor", rekao je Ccolaku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: