Nastavlja se skrining u Briselu

U nastavku eksplanatornog skrininga u Briselu, razmotrena su pitanja koja se odnose na oblast borbe protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja ljudi, oružja.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 03.10.2013.

09:21

Default images

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, konstatovano je da su u ovoj oblasti uspostavljeni osnovni standardi na globalnom nivou (UN i SE), dok Evropska unija poseduje niz propisa i odluka kojima se precizira implementacija globalnih standarda.

Delegacija MUP-a posebnu zainteresovanost pokazala je za pitanja rešavanja problema uništavanja zaplenjenih opojnih droga i psihoaktivnih supstanci.

U Briselu je danas nastavljen eksplanatorni skrining koji se tiče pitanja iz Poglavlja 24 - pravde, slobode i bezbednosti.

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Tanjom Miščević predvode delegaciju koja uključuje brojne stručnjake iz ministarstava unutrašnjih poslova, pravosuđa, odbrane i ostalih organa bezbednosti.

Razgovorima o poglavlju 24 u Briselu zaokružuje se priča o vladavini prava u Srbiji, izjavila je danas Tanja Miščević, šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji.

"Nastavljamo razgovore koje smo započeli prošle nedelje”, rekla je Miščevićeva novinarima u pauzi drugog dana skrininga o pitanjima vezanim za pravdu slobodu i bezbednost, koji je juče počeo u sedištu Evropske komisije.

Miščevićeva, koja uz ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije Branka Ružića predvodi delegaciju Srbije, ukazala je da se poglavlje 24 naslanja na poglavlje 23 (pravosuđe i ljudska prava), o kojima je raspravljano na prethodnoj rundi skrininga.

"Ovim se praktično zaokružuje priča o vladavini prava u Srbiji”, konstatovala je ona.

Kako je objasnila šefica beogradskog tima, glavne teme današnjih razgovora sa stručnjacima iz Evropske komisije su borba protiv terorizma, razmena podataka i suzbijanje trgovine ljudima.

“Kolege koje operativno rade ove poslove imali su niz pitanja o dobroj praksi u pojedinim zemljama članicama EU”, ispričala je ona.

Miščevićeva je navela da je kao i juče, iz Skupštine Srbije preko video linka moguće direktno pratiti tok skrininga. “Imali smo i juče i danas mnogo pitanja iz Beograda, što ukazuje koliko je ova tema životvorna i zanimljiva, kako za nevladin sektor, tako i za kolege koje danas nisu sa nama", rekla je ona.

Ova runda skrininga o poglavlju 24 nastaviće se i sutra, a sledeća će biti posvećena poglavlju 32, koje se odnosi na javne finansije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: