Omerović: Šta je sa onim što prete?

Predsednik Odbora za ljudska prava Meho Omerovih kaže da ga brinu javno izrečene konstatacije da je policija znala da se priprema nasilje na Paradi ponosa.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.10.2013.

12:20

Default images

Poslanik DS Gordana Čomić predložila da taj odbor zatraži izveštaj nadležnih službi čija je bezbednosna procena dovela do zabrane Prajda.

Omerović je rekao da ga brinu javno izrečene konstacije da je policija znala da su “neki pripremili i sonu kiselinu koju bi bacili na učesnike Prajda” i pitao zašto nisu pokrenuta akta da se to spreči i privedu osumnjičeni.

Čomić, koja je član tog odbora, rekla je da bi u saradnji sa skupštinskim Odborom za kontrolu službi bezbednosti trebalo da se zatraži izveštaj nadležnih službi, kao i da je zadatak Odbora za ljudska i manjinska prava da traži od nadležnih da se pokrenu postupci protiv onih koji du doveli do te zabrane.

“Šta će MUP, BIA i drugi koji su imali informacije da će se to desiti učiniti sa licima koja su dovela do toga da bezbednosna procena bude takva da se šetnja zabrani”, upitala je Čomić.

Predsednik Odbora je istakao i da je u Ustavu Srbije čitavo poglavlje posvećeno zaštiti ljudskih i manjinskih prava i sloboda. On je napomenuo i da u zemlji postoji najugroženija populacija, velika grupa ljudi, a to su nezaposleni, ali da malo ko o njima vodi računa.

“U Srbiji ima oko 800.000 nezaposlenih i malo ko o njima vodi računa jer nemaju lobiste, sponzore iz inostranstva i nećete naći nikoga ko će iz inostranstva poslati pare da se ovde održi parada nazaposlenih”, istakao je Omerović.

Prema njegovim rečima, malo je pripadnika LGBT populacije koji žele da paradiraju, a očigledno je da postoje grupe koje žele da se tim pitanjem bave na estradan način.

Omerović je dodao da nije pravo LGBT populacije samo da šeta, već da postoje i druga prava koja njeni pripadnici mogu i treba da konzumiraju, ali da se mora ostaviti i priznati i pravo na bezbednosnu procenu.

Poslanik URS Snežana Stojanović Plavšić uverena je da se mora raditi na prevenciji kako bi Parada ponosa 2014. godine bezbedno prošla. Ona smatra da sve nadležne službe moraju biti spredne da urade svoj posao i da ne dozvole da nasilnici budu jači od države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: