Priština: Dačić ne može u Štrpce

Vlada Kosova odbila da dozvoli premijeru Srbije Ivici Dačiću da u petak poseti Štrpce. Priština zabranila zvaničnicima Srbije da do 1. novembra ulaze na KiM.

Izvor: B92

Sreda, 02.10.2013.

15:47

Default images

Dačić je u petak 4. oktobra trebalo da u Štrpcima prisustvuje početku izborne kampanje za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji zakazane za 3. novembar. Sa njim je u Štrpce trebalo da ide i ministar bez portfelja zadužen za KIM Aleksandar Vulin. Poseta je trebalo da podstakne Srbe da u što većem broju izađu na te izbore.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je gostujući u vestima TV B92 da čeka da se ta informacija zvanično saopšti i zato ne želi da, kako je rekao, "hipotetičku informaciju" komentariše.

Đurić je rekao da ukoliko je Priština zaista donela tako neracionalnu odlukuta, da to predstavljala kršenje sporazuma o slobodi kretanja i da je "jako loš signal" i da bi to značilo da je vreme da međunarodna zajednica izvrši pritisak da se omoguće poštovanje sporazuma o slobodi kretanja. Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči izjavio je da od sutra, kada počinje kampanja za lokalne izbore na Kosovu, nijednom zvaničniku Srbije neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo do kraja kampanje.

"Ne želimo da se zvaničnici Beograda upliću u kosovske izbore," rekao je Kuči i dodao da će zabrana dolaska zvaničnika Srbije na Kosovo trajati do 1. novembra, kada se kampanja završava.

Marko Đurić je rekao je gostujući u vestima B92 u 16 časova da će se i predsednik Srbije Tomislav Nikolić aktivno uključiti u kampanju da pozove Srbe da u što većem broju izađu na lokalne kosovske izbore, ali je izbegao da odgovori na pitanje da li to podrazumeva i Nikolićev odlazak na Kosovo.

"Očekujem da i međunarodna zajednica i Priština, na svoj način doprinesu da se kampanja za ove izbore odvija normalno", kaže Đurić.

Po njegovim rečima, cilj državnog vrha Srbije je da "demontira sve probleme" izmedju Beograda i Prištine oko izbora, ali "neće pristajati na ucene".

"Niko u Prištini ne treba da ima iluziju da ćemo mi stajati po strani i prihvatati ma kakave uslove. Ali mi želimo da iskoristimo ovu priliku da povratimo institucionalni uticaj", kazao je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: