"Nemačka dobija vladu do januara"

Generalni sekretar nemačke Socijaldemokratske partije (SPD) Andrea Nales kaže da bi nemačka vlada mogla konačno biti formirana u decembru ili januaru.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.09.2013.

21:23

Default images

Ona je rekla da bi koalicioni pregovori mogli da traju mesecima.

''Konačno formiranje vlade bi moglo biti u decembru, januaru'', rekla je Nalesova i time odbacila spekulacije da bi koalicioni pregovori demohrišćana kancelarke Angele Merkel i SPD, koji, kako je danas najavljeno, počinju u petak, mogli biti okončani do polovine novembra, kada se u Lajpcigu održava partijski kongres socijaldemokrata.

''U svakom slučaju je tako. Mi smo potpuno nezavisni od kongresa, kada je reč o terminima'', rekla je Nalesova.

U prvim, probnim razgovorima u petak, socijaldemokrate, prema Nalesovoj, žele da ispitaju da li početak koalicionih pregovora suštinski ima smisla.

Kada je reč o za petak najavljenom susretu, mediji prenose da se u timu SPD nalazi i neuspeli kancelarski kandidat Per Štajnbrik, kao i Hanelore Kraft, predsednica vlade najmnogoljudnije nemačke pokrajine Severne Rajne Vestfalije, skeptičar u pogledu ''velike koalicije'', koja otvoreno podseća na negativna iskustva socijaldemokrata iz prve vlade ''velike koalicije'' pod vođstvom Merkelove.

Mediji, takođe, ukazuju na to da se SPD nalazi pred problemima i da, kao mali partner ''svemoćne Merkelove'', neće moći da povrati snagu i da planirano glasanje članova SPD u ulasku u ''veliku koaliciju'' neće moći da reši sve probleme.

Kada je reč o zahtevima SPD, ukazuju i na to da ta partija, bez obzira na svega 26 odsto osvojenih glasova, za razliku od demohrišćana, kancelarke Merkel, koji su dobili preko 41 odsto, skoro apsolutnu većinu, ipak, želi šest svojih ministarstava, skoro polovinu.

U spekulacijama o postizbornim koalicijama u Nemačkoj, osim ''velike koalicije'', koja je najizglednija i najrealnija, pominje se još i mogućnost da partija Zeleni'pretrči na stranu svog ''neprirodnog'' saveznika, demohrišćana, ali i da matematički najjače tri opozicione partije - SPD, Zeleni i Levica formiraju vladu, što isključuju i SPD i Zeleni.

S druge strane, levičari, zadovoljni sa više od osam odsto osvojenih glasova, upozoravaju socijaldemokrate da ubuduće neće bez njih moći imenovati kancelara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: