Turska: Reforme i po pitanju burki

Turska će ukinuti zabranu nošenja muslimanskih marama u državnim institucijama, u dugo očekivanom paketu reformi iz oblasti ljudskih prava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

12:22

Default images

Nova pravila se neće odnositi na pravosuđe ili vojsku, izjavio je premijer Redžep Tajip Erdogan u današnjem govoru.

Erdogan je, takođe, najavio plan o vraćanju manastira koje je država zaplenila hrišćanima, prenosi Rojters.

Erdogan je objavio i paket reformskih predloga, među kojima je smanjenje cenzusa za ulazak političkih partija u parlament na pet odsto ili njegovo potpuno ukidanje i uvođenje kurdskog jezika u škole.

Prema postojećem sistemu, politička partija mora da osvoji 10 odsto glasova birača na parlamentarnim izborima za ulazak u parlament.

Rojters navodi da bi najviše koristi od te reforme mogle da imaju prokurdske političke partije, koje imaju široku podršku na većinski kurdskom jugoistoku zemlje, ali ne uspevaju da dobiju potrebnu podršku u ostalim delovima Turske za ulazak u nacionalno zakonodavno telo.

Premijer je objavio predlog da se u školama koje nisu državne omogući nastava na drugim jezicima, osim na turskom.

"To je istorijski trenutak, važan period", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare i dodao da će privatne škole ponuditi obrazovanje na kurdskom jeziku, što je odavno u Turskoj zabranjeno, dodaje AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: