Usvajanje Konvencije o zaštiti žena

Srbija će uskoro ratifikovati Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama i u porodici, izjavila je državna sekretarka Stana Božović.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.09.2013.

13:01

Default images

Na sastnku s novinarima ona je precizirala da je ta konvencija na dnevnom redu jesenjeg skupštinskog zasedanja koje počinje sutra.

"Ova konvencija treba da obezbedi veća ovlašćenja instituciama, a pre svega policiji. Popravićemo poziciju i mogućnosti za reagovanje nadležnih organa i omogućiti efikasnije mere zaštite", rekla je Stana Božović.

Kako je navela, propisi trenutno ne nude adekvatnu zaštitu kada je reč o praćenju i uhodjenju žrtava, pa će konvencija omogućiti i izricanje zabrane prilaska.

Božović je navela da će se posle usvajanja konvencije raditi na uspostavljanju mehanizama za njeno sprovodjenje, a to podrazumeva i prilagodjavanje postojećih zakona.

Srbija je Konvenciju Saveta Evrope potpisala prošle godine, a biće šesta zemlja po redu koja će je ratifikovati.

Državna sekretarka u Ministarsvu rada govoreći o položaju žen, istakla je da Srbija ima zbog čega da bude ponosna kada je reč o situaciji u parlamentu, pošto je na najnovijoj globalnoj listi 24 zemlja po zastupljenosti u najvisem državnom zakonodavnom organu.

Ona je navela da Srbija ima oko 33 odsto žena u parlamentu, a prosek je 21 odsto.

"Ipak, treba poraditi na većem prisustvu žena u izvršnoj vlasti - u vladi, kao i u lokalnim samoupravama", poručila je Božović.

Ona je kao prioritete Vlade istakla ekonomsko i političko osnaživanje žena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: