Parlament ne sluša Ustavni sud

Ustavni sud zatražio je od Narodne skupštine 27 puta da donese nove ili izmeni postojeće zakone, ali većina ovih preporuka nije ispunjena.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.09.2013.

12:38

Default images

Na osnovu analize 21 preporuke, Beogradski centar za ljudska prava je zaključio da je Skupština Srbije poslušala Ustavni sud Srbije u samo 30 odsto slučajeva, rekao je Dušan Pokušavski iz Beogradskog centra za ljudska prava.

"Do 2012. godine, samo četiri puta je presuda USS-a ili Evropskog suda za ljudska prava korišćena kao osnov za ponavljanje postupka", rekao je Pokuševski i dodao da je ovaj podatak zabrinjavajuć.

Prema njegovim rečima, većina preporuka USS-a se odnosi na zakone iz oblasti ljudskih prava.

Istraživanje Beogradskog centra imalo je za cilj da upozna javnost s praksom Ustavnog suda, kao i da formuliše preporuke za unapređenje sistema za elektronsko vođenje podataka o sudskim predmetima.

U Centru su istakli da je to vođenje preduslov za valjano praćenje rada pravosudnih organa, ali da postojeći sistem za elektronsko vođenje predmeta ima brojne nedostatke.

Predstavnici Centra su rekli da je neophodno uspostaviti jednoobrazni sistem unošenja podataka, organizovati dodatnu obuku za rukovaoce softverom, unaprediti tehničku opremljenost sudova, nadgraditi postojeći softver i redovno ažurirati sistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: