Uzbunjivači još bez zaštite

Bivši upravnik niškog zatvora Živorad Branković ukazivao na korupciju u toj ustanovi. Potvrđeno rešenje o penzionisanju, iako je ranije proglašeno za nelegalno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

09:00

Default images

Ministarstvo pravde nedavno potvrdilo rešenje o njegovom penzionisanju, iako su Upravni sud i vladina Žalbena komisija proglasili nezakonitim prvobitno rešenje, koje je potpisala tadašnja ministarka Snežana Malović.

Živorad Branković je, kao upravnik niškog zatvora, sa još desetoro zaposlenih, pre dve godine ukazao na unutrašnji kriminal, razne malverzacije i primanje mita u ovom zatvoru. Posebno je skrenuo pažnju na to da iz robnih rezervi nedostaju 142 tone lima za proizvodnju bojlera u zatvorskoj radionici.

Protiv pet radnika podneo je krivične prijave, a protiv 59 pokrenuo disciplinski postupak.

Iako je bio više puta nagrađivan zbog zasluga, prevremeno je penzionisan, iako su Upravni sud i vladina Žalbena komisija prvobitno rešenje, koje je potpisala tadašnja ministarka Snežana Malović, proglasili nezakonitim.

Branković je, kako kaže, želeo da u granicama svog delanja pomeri to da bar na rad u niškom zatvoru ne budu primedbe EU. "To je bila moja misija, vizija i želja", kaže Branković.

Bivši upravnik nije dobio status uzbunjivača, jer je već bio penzionisan kada ga je zatražio.

Zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović kaže da zakonski okvir i podzakonski pravilnik ne pružaju dovoljnu zaštitu uzbunjivačima.

"Taj zakonodavni okvir bi trebalo popraviti. Agencija za borbu protiv korupcije se snažno zalaže za donošenje Zakona koji bio detaljno i potpuno regulisao status uzbunjivača", objašnjava Joksimović.

Niški zatvor je sredinom marta, mesec dana pre objavljenog konkursa u Službenom glasniku, dobio novog upravnika, inače vojnog penzionera. Sredinom maja Brankoviću je Ministarstvo pravde potvrdilo penzionisanje rešenjem na kojem je, umesto ličnog potpisa ministra, njegov faksimil, što je suprotno Zakonu o opštem upravnom postupku.

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja kaže da ono što motiviše ljude da se bore protiv korupcije jeste želja da se kazne oni protiv kojih se uzbunjivači bune.

"U ovom slučaju imamo kontraprimer, da oni koje su Živorad Branković i Valentina Krstić prijavili još nisu procesuirani", ističe Gavrilović. Branković, i posle svega, poručuje da nema nameru da se preda jer, kako kaže, "pravda mora da pobedi".

Od desetoro njij koji su ukazivali na korupciju u niškom zatvoru samo je Valentina Krstić postala uzbunjivač. Pojedini zasposleni su premešteni, a neki su dobili otkaz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: