Nova inspekcija misije UN u Siriji

Stručnjaci UN za hemijsko oružje, napustili su danas hotel u Damasku i krenuli sa četiri vozila UN na novu misiju, izjavio je fotograf agencije AFP.

Izvor: B92

Nedelja, 29.09.2013.

14:05

Default images

UN su saopštile da će stručnjaci, koji su u sredu doputovali u sirijsku prestonicu, istražiti sedam navodnih napada hemijskim oružjem i da će seobuhvatni izveštaj o tome biti spreman "do kraja oktobra".

Misija UN deluje odvojeno od tima inspektora Organizacije za zabranu hemijskog oružja koji treba da sledećih dana otpočnu rad na uništavanju sirijskog hemijskog arsenala.

Navodni napadi hemijskim oružjem koji će biti istraženi uključuju incident od 19. marta u mestu Han al-Asal, u provinciji Alepo na severu Sirije, za koji se režim i pobunjenici međusobno optužuju, zatim napad iz aprila na Šeih Maksud, predgrađe grada Alepo i mesto Sarakeb u severozapadnoj provinciji Idlib na granici sa Turskom.

Tim UN takođe nastavlja istragu napada od 21. avgusta na predgrađa Damaska koju je započela prva misija prošlog meseca i 16. septembra objavila preliminarni izveštaj u kojem je potvrđeno korišćenje nervnog agensa sarin u tom području.

Tim takođe istražuje tri navodna napada - od 22. avgusta u Baharijehu u blizini Damaska, od 24. avgusta u kvartu Džubar u sirijskoj prestonici i sedmi incident u mestu Ašrafijeh Sahnaja, u provinciji Damask od 25. avgusta.

"Stručnjaci su tokom svog rada dobili nekoliko dokumenata i uzoraka i uradili mnogo intervjua", navedeno je u saopštenju UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: