Ban sa vođom sirijske opozicije

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun sastao se u Njujorku s predsednikom opozicione Sirijske nacionalne koalicije Ahmadom Džarbom.

Izvor: Beta

Nedelja, 29.09.2013.

10:04

Default images

Ban mu je pružio podršku za učesće na sledećoj mirovnoj konferenciji o Siriji.

"Ahmad Džarba je kazao da Sirijska nacionalna koalicija namerava da pošalje delegaciju na konferenciju, predviđenu za novembar u Ženevi", rekao je portparol UN Martin Nesirki.

On je kazao da je Ban Ki Mun pozdravio odluku Ahmada Džarbe da na konferenciju u Ženevu pošalje delegaciju i podstakao ga da s drugim opozicionim grupama u Siriji formira "ujedinjenu i reprezentativnu delagaciju".

Generalni sekretar UN je 13. septembra izjavio da je režim sirijskog predsednika Bašar El Asada počinio mnogo zločina protiv čovečnosti.

Savet bezbednosti UN usvojio je u petak rezoluciju o uništavanju sirijskog hemijskog oružja.

U rezoluciji se ukazuje na posledice po Siriju ako ne ispuni preuzete obaveze, ali će Savet bezbednosti u tom slučaju morati da usvoji drugu rezoluciju.

Prema podacima UN, od početka sukoba u Siriji je poginulo više od 100.000 ljudi.

Ban Ki Mun je u petak najavio da će polovinom novembra organizovati mirovnu konferneciju o Siriji, nazvanu "Ženeva Dva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: