Reakcije iz sveta na zabranu Prajda

Na zabranu Parade ponosa u Beogradu, oštro su reagovali i zvaničnici iz Brisela, Vašingtona, ali i iz međunarodnih organizacija.

Izvor: Tanjug

Subota, 28.09.2013.

12:13

Default images

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i izvestilac Evropskog parlamneta za Srbiju Jelko Kacin pridružili su se osudama zabrane Parade ponosa.

"Žalim što je gej parada u Srbiji po treći put zabranjena", napisao je Šulc na svom Tviter nalogu, dodajući da se "prava svih moraju poštovati".

Kacin je uz osudu zabrane Parade ponosa, naveo da će ova odluka biti uključena u godišnji izveštaj EP čija je izrada u toku.

"Poruke vlade upućene domaćoj javnosti i javnostima državama članica EU govore o tome da institucije države Srbije ne rade svoj posao", rekao je Kacin u saopštenju za medije, ističući da bi umesto zaklanjanja iza procena bezbednosnih službi trebalo raditi na promovisanju ljudskih sloboda I tolerancije.

Kacin je konstatovao da se Srbija nakon rekonstrukcije Vlade "izgleda ponovo nalazi u intenzivnoj predizbornoj kampanji, što menja prioritete i usporava reforme države i društva."

"Još jedna prilika je izgubljena", poručio je Kacin i podsetio da je predsednik Tomislav Nikolić prošle godine izjavio da nikakvih izgovora za neodržavanje Parade 2013 ne sme biti.

"Odluka o zabrani Parade Ponosa ce biti ukljucena u izveštaj EP o napretku Srbije koji je u fazi pripreme", upozorio je izvestilac, koji je juče doputovao u Beograd u očekivanju da će prisustvovati Paradi.

Pre Šulca i Kacina, izraze žaljenja i neodobravanja uputili su evropski komesari za proširenje Štefan File i komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem.

File je u saopštenju izrazio razočarenje zbog neodržavanja parade, uz upozorenje da su pravo na slobodno okupljanje i izražavanje temeljne evropske vrednosti koje zemlje kandidati treba da poštuju.

"Stvarno mi je žao što Parada ponos u Beogradu nije dozvoljena", napisala je Malmstrem na svom Tviter nalogu, dodajući da bi održavanje parade predstavljalo dobru priliku da se pokažu poštovanje i tolerancija.

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je da je "veoma razočarana" odlukom vlade Srbije da otkaže Paradu ponosa 2013.

"Sloboda govora, sloboda okupljanja i sloboda udruživanja su glavne vrednosti ljudskih prava, a njihova zaštita i osiguranje za svakog građanina su osnovna odgovornost svake demokratske vlade", navedeno je u saopštenju američke ambasade dostavljenom Tanjugu.

Ta prava su, kako se ističe, osnovna ljudska prava koja dele svi na osnovu naše čovečnosti i nisu rezervisana za bilo koju pojedinačnu grupaciju u tom društvu.

U saopštenju se takođe osuđuju antidemokratske pretnje nasiljem protiv učesnika Parade i naglašava da "nasilje i pretnje nemaju mesta u demokratskom diskursu".

"Ponavljamo našu snažnu i dalju podršku razvoju i jačanju demokratskih vrednosti u Srbiji i još jednom se obavezujemo da ćemo podržavati ljudska prava za sve", stoji u saopštenju.

Švedska ministarka za odnose sa EU Brigita Ulson, koja je trebalo da se obrati učesnicima Parade ponosa, izjavila je sinoć u Beogradu da je odluka o zabrani Prajda katastrofalna i razočaravajuća.

"Mislim da je srpska Vlada propustila jednu priliku da EU pokaže istinsku posvećenost očuvanju osnovnih ljudskih prava, jer Parada ponosa je provera poštovanja prava na okupljanje i prava na izražavanje. Propustili su tu priliku, ja sam zbog toga vrlo tužna", rekla je za B92 švedska ministarka.

Ona je dodala da smatra da će ovo izazvati veliku raspravu unutar EU o posvećenosti Vlade Srbije očuvanju osnovnih ljudskih prava.

"Zemlje koje su vrlo angažovane po tom pitanju insistiraće da bude nastavljen dijalog o tome. Verujem u proširenje, verujem u veću EU i u snažniju EU, ali sa podrškom dolaze i obaveze, koje u ovom slučaju Srbija nije ispoštovala", napominje Ulson, dodajući da ova odluka svakako neće pomoći Srbiji na putu ka EU.

Ulson kaže i da je Vlada Srbije trebalo danas da pokaže da zaista veruje u osnovna ljudska prava kao što su sloboda izražavanja i okupljanja, a da je ta prilika propuštena.

Zabrinutost i žaljenje zbog otkazivanja Parade ponosa u Beogradu izrazio je danas i šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Peter Burkhard izrazio je danas zabrinutost i žaljenje zbog otkazivanja Parade ponosa u Beogradu.

"Duboko sam zabrinut što su pretnje nasiljem raznih ekstremističkih grupa usmerene prema planiranoj Paradi ponosa dovele do toga da vlasti, treću godinu zaredom, otkažu ovaj skup", naveo je Burkhard u saopštenju za medije.

"Iako razumemo da je odluka zasnovana na bezbednosnoj proceni, veoma smo razočarani da zbog klime koju su stvorili oni koji podstiču nasilje, građani nisu mogli da ostvare svoja ustavom garantovana prava na slobodu okupljanja i izražavanja", naglasio je šef misije OEBS-a u Srbiji. Nils Muižnieks, komesar Saveta Evrope za ljudska prava danas je izrazio zabrinutost povodom zabrane Parade ponosa u Beogradu.

On je na svom nalogu na tviteru naveo da je zabrana Parade loša vest za demokratiju u Srbiji.

Vlasti nisu uspele da ispune svoje obaveze u pogledu poštovanja ljudskih prava, napisao je Muižnieks, saopšteno je iz Saveta Evrope.

Srpske vlasti su propustile priliku da izraze poštovanje svih ljudskih prava i time naprave veliki korak napred, ocenili su nešto ranije i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i švedska ministarka za evropske poslove Birgit Ulson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: