"Srbija na testu ljudskih prava"

Na konferenciji za novinare Orgnizacionog odbora Beograd Prajd 2013, Majkl Devenport je izjavio da će se zabrana Parade odraziti na izveštaj Evropske komisije.

Izvor: B92

Subota, 28.09.2013.

14:19

Default images

"Ovo je nova prilika koliko i neuspeh. Ovo je prilika za značajnije angažovanje države i saradnju sa organizatorima u pripremi sledećeg Prajda 2014. godine. Potrebno je veoma ozbiljno angažovanje na političkom nivou da bi se taj dogadjaj odigrao sledeće godine", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji na konferenciji za novinare u Medija centru.

Izveštaj bi trebalo da bude objavljen sredinom oktobra.

Davenport je naveo da je Vlada Srbije prvo poručila da želi da se Parada dogodi, a da je onda zabranila zbog bezbednosnih razloga.

"Teško je izbeći zaključak da su pretnje i zastrašvanja odredile ishod i to je veoma razočaravajuće za sve nas, a još više za građane Srbije koji su očekivali da Vlada odluči drugačije i suprotstavi se tim pretnjama", rekao je Davenport.

Davenport je istakao da Srbija ima kapacitet i profesionalne snage bezbednosti koje su sposobne da obezbede događaj poput Prajda, što se i pokazalo u drugim slučajevima.

Švedska ministarka za evropske poslove Birgita Ulson izjavila da je Održavanje Parade test poštovanja ljudskih prava. Ona je dodala da će Srbija taj test morati da položi ukoliko želi da se pridruži Evropskoj uniji.

Na konferenciji za novinare u Medija centru, švedska ministarka za evropske poslove je rekla da je potpuno neprihvatljivo da se Parada ponosa zabranjuje u Evropi i dodala da nijedan nasilnik nema pravo da zabranjuje šetnju, odnosno, kako se izrazila, paradu ljubavi.

Birgita Ulson je rekla da je Švedska veliki prijatelj Srbije i da snažno podržava njen evropski put, ali i dodala da ta podrška "dolazi uz obaveze" koje Srbija mora da ispuni.

"Vlasti u Srbiji mogle su da naprave veliki korak u integracijama da su dozvolile održavanje Parade ponosa", rekla je Ulson i dodala da je veoma razočaravajuće to što je Parada zabranjena već treću godinu uzastopno.

U obraćanju predstavnicima LGBT populacije, ona je rekla da oni treba da nastave da se trude i zalažu za svoja prava, sve dok ne budu mogli
slobodno da šetaju ulicama Beograda, i dodala da će im u tome veliku podršku nastaviti da pruža i Švedska.

Jedan od organizatora Prajda Goran Miletić najavio je da će se žaliti Ustavnom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer Vlada Srbije ne poštuje sopstvene zakone i Ustav.

Inače, veći broj pripadnika policije u opremi za razbijanje demonstracija raspoređen je danas oko parka Manjež, gde je trebalo da bude održana Parada ponosa, ali i na Terazijama, ispred ulaza u Medija centar.

Načelnik Policijske uprave Beograd Veselin Milić, poručio je da Beograd bezbedan grad i da svi Beograđani i gosti mogu mirno da spavaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: