DS:Država poklekla pred nasilnicima

Država je još jednom poklekla pred onima koji žele da nasiljem rešavaju stvari u društvu, ocenio je predsednik resornog odbora DS za ljudska prava Miloš Đajić.

Izvor: Beta

Subota, 28.09.2013.

13:13

Default images

Đalić smatra da su od evropskih vrednosti i vladavine prava ostala samo mrtva slova na papiru.

Vlada Srbije je tom, kako navodi Djajić, pogrešnom odlukom, dovela dodatno u pitanje dobijanje datuma za početak pregovora i biće negativniji izveštaj Evropske komisije o stanju ljudskih prava i vladavini prava u Srbiji.

Za Demokratsku stranku o ustavnim pravima na slobodu okupljanja i zaštitu od diskriminacije nema pregovaranja, o ljudskim pravima nema dogovaranja i demokrate će se uvek zalagati za njihovo puno poštovanje, istakao je Đajić.

"Država je pokazala kukavičluk i povukla se pred onima koji su joj bili saveznici u prethodnim godinama", ocenio je Đajić u pisanoj izjavi medijima.

Takođe, on navodi da garantovanje prava LGBT zajednici nikada ne sme da zavisi ni od političke volje ni od koalicija ni od ličnih stavova ljudi koji ne znaju šta su LGBT prava.

"Država je bila dužna da im pravo na slobodno okupljanje omogući. Na žalost propuštena je još jedna prilika da kao društvo pokažemo da poštujemo evropske vrednosti i pravo na različitost", rekao je Đajić.

DS će, kako je naveo, u saradnji sa partnerima pokrenuti široku kampanja za prevazilaženje predrasuda i poštovanje prava na različitost.

"Naša je dužnost da se ovakve situacije nikada više ne dogode", poručio je Đajić, koji je rekao da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić obećao prošle godine da će biti na čelu Parade "i još jednom pokazao da ne radi ono što govori".

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je u Nišu da je zabrana Parade ponosa "još jedan poraz srpske demokratije u povoju i poraz većine građana Srbije".

"To je poraz građana Srbije koji se nadaju da će moći da dobiju jednu normalnu vlast koja će moći da sprovodi zakon. To je nastavak loše politike koja se vodi u Srbiji sedam, osam godina, i gde je mnogo važnije šta kažu istraživanja javnog mnjenja nego šta kaže Ustav", rekao je Živković agenciji Beta.

On je kazao da su premijer i prvi potpredsednik Vlade Srbije, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, zabranili Paradu jer su iz istraživanja videli da su njihovi birači "većinom protiv poštovanja Ustava i zakona, a za haos koji je i doveo Vučića i Dačića na vlast".

"Oni su gurnuli Srbiju pet godina unazad zbog možda još jednog mandata ili polumandata koji ih očekuje", rekao je bivši premijer Srbije.

Živković je ocenio da većina građana Srbije "oseća sramotu i poraženost" zbog, kako je rekao, nesposobnosti države da napravi "jednu malu paradu".

Socijaldemokratska unija ocenila je danas da zabrana Parade ponosa pokazuje da Vlada nije u stanju da osigura najosnovnije sprovođenje Ustava i zakona, kao i da ljudska prava u Srbiji postoje samo na papiru, ali se ne sprovode u praksi kada to nije u interesu vlastima.

"Ova odluka veoma otvoreno ukazuje da premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić daleko više daju na značaju svom ličnom rejtingu nego pravima građana i putu Srbije ka Evropi", navedeno je u saopštenju SDU.

Oni smatraju da je činjenica da je ministar unutrašnjih poslova "otvoreno priznao da nije u stanju da za poslednje tri godine organizuje bezbedne uslove za organizovanje te manifestacije".

To govori, kako ocenjuju, ne samo da nije u stanju da se suprotstavi ekstremističkim grupama, već da ima duboko razumevanje za njihove postupke, "što je i javno priznao nekoliko dana ranije nazivajući građane homoseksualnog opredeljenja nenormalnim". Beogradska incijativa saopštava da svakog Beograđanina, bez obzira na njegov stav o Paradi ponosa onespokojava, kako ocenjuju, kapitulacija države pred pretnjom nasiljem.

Beogradska inicijativa traži da se građanima javno kaže koje su to strukture, grupe, podgrupe, organizacije, službe ili delovi službi "u stanju da nateraju državne organe Srbije da ne poštuju Ustav i pogaze zakone i da jasno kažu zašto se to zlo koje ugrožava evropsku budućnost naše zemlje toliko godina toleriše".

Beogradska inicijativa navodi da uprkos promenama na čelu države i novoj vladi, već treću godinu za redom, država "priznaje da je slabija od onih koji joj prete".

"I ovaj put će se pokazati da uzmicanje pred nasiljem za posledicu ima samo porast nasilja, netolerancije i ksenofobije. Današnja zabrana Prajda pokazuje da se u nesposobnosti, ili u odsustvu želje da se suoče sa stvarnim inspiratorima, organizatorima i finansijerima onih koji prete Srbiji - Nikolić, Vučić i Dačić ne razlikuju od Tadića, Cvetkovića i Dačića", stoji u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: