Održana protestna Parada ponosa

Grupa LGBT aktivista protestovala je sinoć u centru Beograda zbog zabrane Parade ponosa, a protestna šetnja je prošla bez incidenata.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 27.09.2013.

23:55

Default images

Kako je Tanjugu rečeno u MUP-u, nije bilo incidenata niti privođenja, a pripadnici policije otpratili su učesnike po završetku sinoćneg protesta.

Oni su se prvo okupili ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj da bi potom krenuli u protestnu šetnju do Doma Narodne skupštine.

Grupa od oko sto ljudi, praćena novinarima, krenula od vlade ulicom Kneza Miloša u šetnju, kako bi, prema rečima organizatora, Prajd bio održan uprkos zabrani.

Učesnici protesta su se međusobno organizovali putem SMS poruka i društvenih mreža, a kako su rekli ovim je za njih održana "Parada ponosa 2013." i počinju pripreme za održavanje parade sledeće godine.

Učesnike šetnje, koji su razvili zastave duginih boja, pratila je policija u opremi za razbijanje demstracija, a na protestnoj šetnji primećen je i načelnik policijske uprave Beograda Veselin Milić.

Učesnici šetnje nosili su i transparente "Ovo je Prajd, ovo je Srbija", "Pobeda, Pobeda", "Živela ljubav".

"Nećemo se skloniti, jer nismo mi ti koji treba da budu sklonjeni sa ulica, niti treba da budemo izolovani. Ovo je prvi korak da bismo za nekoliko godina imali slavlje, a ne da se krijemo", rekla je članica organizacionog odbora Maja Mićić.
Foto: B92 (Miloš Milovanoviæ)
Član organizacionog odbora "Parade ponosa" Goran Miletić izjavio je da je jedini cilj okupljanja LGBT aktivista u Beogradu demonstracija osnovnih ljudskih prava.

"Cilj je da pokažemo da i mi imamo pravo na slobodu okupljanja, da sloboda okupljanja mora biti garantovana svim građanima koji žele da se okupe. Danas nam je ta sloboda uskraćena a mi smo večeras pokušali da je uživamo", rekao je Miletić Tanjugu.

Protestna šetnja protekla je bez incidenata, izuzev nekoliko pogrdnih dobacivanja, a saobraćaj u centru grada, koji je u vreme trajanja šetnje bio delimično zatvoren na raskrnici Bulevara kralja Aleksandra i Kneza Miloša, ubrzo je normalizovan.

Dramaturg Biljana Srbljanović, koja se pridružila protestu, rekla je da se ničim ne može pravdati osporavanje prava građanima da prošetaju, istaknu svoju zastavu i budu ponosni na ono što jesu.

"Ovo večeras ima više smisla nego sutrašnje održavanje 'prajda' koje bi bilo umiveno, zaključano u jednom parku i da se do poslednjeg trenutka ne zna da li će biti održan ili ne. Ovo su građani čiji je ovo grad, izašli su da se okupe i da pokažu da imaju pravo da žive", rekla je Srbljanović Tanjugu.
Foto: B92 (Miloš Milovanoviæ)
Biro za koordinaciju bezbednosnih službi odlućio je da zabrani za sutra najavljenu Paradu ponosa. Odluka da ne bude održana Parade doneo je jednoglasno prošireni sastav Biroa za koordinaciju bezbednostnih službi. Takođe, zabranjeno je održavanje i svih drugih skupova najavljenih za sutra.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da su bezbednosne procene pokazale da niko ne može da garantuje mirno održavanje Parade ponosa i da postoje ozbiljne pretnje za ugrožavanje javnog reda.

Daćić je rekao i da "ovo nije kapituliranje pred huliganima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

232 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: