Andor: Neophodna inkluzija Roma

Evropski komesar Laslo Andor rekao je, prilikom posete romskom naselju Makiš jedan, da Srbija mora da učini više radi integracije Roma u društvo.

Izvor: Beta

Petak, 27.09.2013.

14:15

Default images

Andor je u pratnji predstavnika EU info centra, gradskih vlasti i novinara obišao kontejnersko naselje Makiš jedan, čiji bi žitelji trebalo da dobiju trajni smeštaj na teritoriji Beograda, na osnovu projekta "Sagradimo dom zajedno" iza kojeg stoje Evropska unija i vlasti grada Beograda.

Projekat, koji EU finansira sa 3,6 miliona evra, predviđa gradnju kuća i zgrada u koje će biti smeštene 202 porodice.

Prema podacima koje su pružile gradske vlasti, za sada su odabrane tri lokacije - Obrenovac, Jabučki rit i Orlovsko naselje, pri čemu se vodilo računa o blizini zdravstvenih ustanova, škola, vrtića, kao i o mogućnostima za zapošljavanje. Razmatra se još pet lokacija.

Andor je pozdravio napredak koji je Srbija učinila u vezi sa integracijom Roma i ocenio da je "uloga grada Beograda za svaku pohvalu", ali je dodao da Srbija, kao i Mađarska, Bugarska i Rumunija, treba da "učini više" i da Romima poboljša uslove života.

Kako je rekao, on je i srpskim ministrima juče preneo da Srbija "u odnosima sa romskom zajednicom mora još da ostvari popriličan napredak".

Posle obilaska Makiša jedan, u kojem su smešteni Romi iz bivšeg nehigijenskog naselja ispod mosta Gazela, Andor je rekao da se uverio da Romi sada imaju mnogo bolje uslove, da imaju struju i vodu, i da deca sada "mogu da idu u školu svaki dan".

On je, međutim, dodao da se sada treba pozabaviti zapošljavanjem Roma, a i da je potrebno da deca "redovo pohađaju školu".

Za vreme njegove posete u petak pre podne, u naselju su, naime, bila mnogobrojna deca. Ona su novinarima potvrdila da idu u školu, ali kada su novinari pitali zašto sada nisu u školskim klupama, davala su odgovore poput "ne idu drugarice pa ne idem ni ja".

Potom je i Laslo Andor postavio pitanje zašto deca nisu u školi, a iz njegove pratnje mu je odgovoreno da deca idu u školu po smenama, to jest "neko pre podne, a neko posle podne".

Zamenica sekretara za socijalni rad gradskih vlasti Aleksandra Krstić je rekla novinarima da deca uz podršku grada imaju obezbeđen prevoz od kuće do škole i nazad, i potvrdila je da ona idu po smenama.

Prema projektu "Sagradimo dom zajedno", žitelji romske porodice bi do 2015. godine trebalo da dobiju nove, stalne domove, a deo projekta je i konsultovanje sa žiteljima o lokacijama i vrsti smeštaja.

Kako je objasnila Aleksandra Krstić, Romi će se opredeljivati između stanova, seoskih domaćinstava ili renoviranje već postojećih objekata. Prema njenim rečima, gradske vlasti će nastaviti da rade sa romskim porodicama i posle preseljenja.

Sadrija Isljami, koja je pre godinu dana izgubila muža i sada živi sa decom, rekla je gostu iz Evrope da će između kuće i stana radije izabrati stan, i da bi volela da ostane u kraju.

Kada je Andor obišao njeno domaćinstvo, rekla je da joj je na Makišu bolje nego u nehigijenskom naselju pod Gazelom, a i drugi žitelji su rekli istu stvar.

Bilo je i nekih koji su dobacivali da "neće da idu u Jabukovački rit", i delovali su uznemireno.

Isljami je izjavila za Betu da se preko zime greje na grejalicu, to jest na struju. Upitana od čega zarađuje i od čega plaća račune, rekla je da prima samo socijalnu pomoć, i da račune na svu sreću ne mora da plaća.

Upitana za životne uslove preko leta, njena starija deca su rekla agenciji Beta da "ume da bude veoma vruće".

Gosti i novinari su zatim posetili domaćinstvo Muje Hasanija, koji sa desetoro dece živi u kontejneru od dvadesetak kvadrata.

Hasani je rekao da njegova porodica živi od roditeljskog i dečjeg dodatka i da "sva deca idu školu". Jedna od njegovih kćeri koristi kompjuter kod kuće.

Hasani je takođe rekao da svoj budući smeštaj vidi u istom kraju, i to u montažnoj baraci. Prema njegovim rečima, u Makišu Rome niko ne dira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: