Tolokonjikova prebačena u ambulantu

Osuđena članica pank grupe Pusi rajot Nadežda Tolokonjikova, koja već 5 dana štrajkuje glađu, optužila je zatvorske oficire da joj ne daju vodu.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.09.2013.

14:41

Default images

Ona je prebačena u zatvorsku ambulantu.

"Tolokonjinova (23) je prebačena u ambulantu zatvora", rekao je njen suprug, a prenosi Interfaks. On je dodao da su lekari u ambulatni ocenili kao "veoma loše" zadravstveno stanje zatvorenice.

Suprug Tolokonjikove je u poruci, upućenoj agenciji AFP, naveo da je zatvorski čuvar rekao njegovoj supruzi da mu je naređeno da joj oduzme svu vodu za piće, što je potom i učinio.

Zvaničnici zatvora su ove navode demantovali, a na sajtu su objavili da su joj samo zamenili hladnu vodu za piće prokuvanom, na predlog lekara.

Tolokonjikova (23) je pre pet dana stupila u štrajk glađu zbog loših uslova u zatvoru i, kako tvrdi, pretnji po život koje joj upućuje zatvorsko osoblje.

Ona je tada u pismu, koje je njen suprug predao ruskom sajtu "Lenta.ru", navela da stupa u štrajk glađu i "odbija da učestvuje u robovskoj zatvorskoj radionici sve dok zatvorski šefovi ne počnu da poštuju zakon i da se odnose prema osuđenim ženama kao prema ljudskim bićima...".

Ukazala je na to da su osuđenice primorane da rade 17 sati dnevno u zatvorskoj radionici, a da im je dozvoljeno noću da spavaju samo četiri sata. Takođe je dodala da nemaju pristup toaletu, perionici za veš i da ih zatvorske vlasti tuku, prenela je agencija RIA Novosti.

Tolokonjikova je jedna od tri članice "Pusi rajota" koje su u avgustu prošle godine proglašene krivima zbog "huliganskog ponašanja motivisanog verskom mržnjom". One su, naime, u moskovskoj crkvi izvele "pank molitvu" u znak protesta zbog kandidature Vladimira Putina za predsedničke izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: