Pritvor za predsednika uprave MOL-a

Županijski sud u Zagrebu odredio je pritvor za predsednika uprave MOL-a Zolta Hernadija, u odsustvu, nakon što se u sredu nije pojavio u Zagrebu na ispitivanju.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.09.2013.

21:46

Default images

Naime, trebalo je da bude ispitan u istrazi koju protiv njega vodi Uprava za borbu protiv organizovanog griminala i korupcije.

Pritvor mu je, kako prenose hrvatski mediji, određen zbog opasnosti od bega, a ta sudska odluka osnov je za raspisivanje evropskog naloga za hapšenje i eventualno međunarodne poternice koja će važiti izvan teritorija EU.

Da se Hernadi neće odazvati pozivu USKOK-a bilo je jasno još pre desetak dana kada je mađarsko državno tužilaštvo odbacilo zahtev da se ispita predsednik uprave MOL-a zbog optužbe da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera i tako MOL-u osigurao upravljačka prava u hrvatskoj INI.

Objava evropskog naloga za hapšenje je u nadležnosti USKOK-a.

Sanader je već nepravosnažno osuđen, a mađarsko tužilaštvo, pozivajući se na nacionalne interese, odbija pozive hrvatskog USKOK-a kad je Hernadi u pitanju.

S obzirom na to da dosadašnje ponašanje mađarskog državnog tužilaštva malo je verovatno da će oni postupiti po evropskoj poternici, a pri tome bi se mogli pozivati na činjenicu da je u Mađarskoj sprovedena istraga i da Mađari nisu pronašli ništa sporno u Hernadijevom postupku.

Uz to, pitanje je jesu li Hernadiju ikada prosledili poziv iz Hrvatske.

Ali, ako Mađari i ne budu hteli da izruče Hernadija, pitanje je šta će napraviti ostale zemlje s obzirom na to da se radi o evropskom nalogu za hapšenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: