LDP osuđuje zabranu Prajda

Predsednik LDP Čedomir Jovanović kritikovao je večeras vlast zbog odluke da se ne održi Parada ponosa u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.09.2013.

22:28

Default images

Jovanović smatra da nikada nijedna vlast u Srbiji nije imala povoljnije uslove da obezbedi funkcionisanje pravnog poretka kao aktuelna.

"Nažalost, zabranom mirnog skupa zakazanog za subotu pokazali su da ni tu okolnost nisu uspeli da iskoriste", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

On dodaje da nije iznenađen činjenicom da je skup otkazan, pošto je predsednik Vlade pre nekoliko dana, kako tvrdi, "huškao i proglašavao određenu seksualnu orijenataciju 'nenormalnom'".

Jovanović smatra da pitanje održavanja Parade ponosa pitanje poštovanja Ustava i zakona ove zemlje, koji svakome moraju garantovati ravnopravnost i zaštitu.

"Između bežanja od problema ograničavanjem slobode okupljanja i bežanja od problema prostim poništavanjem male mature u suštini nema velike razlike. U oba slučaja nesposobnost države da obezbedi poštovanje zakona prikriva se ignorisanjem i guranjem problema pod tepih", naveo je lider LDP-a.

Kuća ljudskih prava: Poraz vlade i službi bezbednosti

Kuća ljudskih prava i demokratije zatražila je noćas hitnu sednicu Odbora za bezbednost Skupštine Srbije zbog priznanja institucija da nisu u stanju da osiguraju bezbednost za gradjane.

Zahtev su uputile Gradjanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Helsinški odbor za
ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Kuća zahteva da Vlada Srbije u narednih nedelju dana predloži jasne mera koje bi dovele do smanjenja socijalne distance i predrasuda prema
LGBT populaciji u Srbiji i omogućile da se sledeća Parada ponosa održi bez problema.

Kako se u saopštenju ukazuje, ovo je treća Parada ponosa za redom koju zabranjuje isti sastav Ministarstva unutrašnjih poslova.

Službe bezbednosti, kojima koordiniše Aleksandar Vučić, nisu bile uspešne u postizanju osnovnog cilja - da obezbede slobodu i sigurnost
svih gradjna u Srbiji.

Krajnje je vreme da se sve institucije, na čelu sa Skupštinom Srbije, uključenje u rešavanje problema nasilja i mržnje koji se u Srbiji šire iz dana u dan, a službe bezbednosti okrenu realizaciji svoje osnovne funkcije garantovanju jednakosti i bezbednosti svih gradjana, ističe se u saopštenju.

Sva ministarstva treba u narednih godinu dana da ulože sve napore da, u saradnji sa civilnim društvom i strukovnim organizacijama, ostvare
merljive rezultate na polju zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Parada ponosa, zakazana za sutra, otkazana je večeras iz bezbednosnih
razloga,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: