Svet razočaran zabranom Prajda

U prvim reakcijama na zabranu Parade ponosa zvaničnici ocenjuju da je Vlada Srbije propustila priliku da pokaže da poštuju ljudska prava.

Izvor: Beta

Petak, 27.09.2013.

21:19

Default images

Evropski komesar Štefan File ocenio je da su srpske vlasti zabranom Parade ponosa treću godinu za redom propustile priliku da pokažu da poštuju ljudska prava.

Poštovanje prava na slobodu okupljanja i izražavanja su posebno važna u kontekstu pristupnih pregovora Srbije i u okviru procesa skrininga za poglavlja 23. o pravosudju i osnovnim pravima, naveo je File u saopštenju.

"Kao komesar za proširenje EU, u obavezi sam da tražim od zemalja kandidata da potpuno prihvate vrednosti poput slobode okupljanja i slobode izražavanja koje su u temelju na kojem je projekat Evropske unije izgradjen", naveo je File u saopštenju.

On je naveo da Evropska komisija očekuje da vlada Srbije preduzme sve neophodne korake da ispita pretnje nasiljem upućene Paradi ponosa i preduzem neophodne mere da osigura da se sloboda okupljanja i izražavanja ubuduće potpuno poštuju.

Evropska komisija će nastaviti da podržava napore da se u Srbiji razvije klima tolerancije i da nema diskriminacije na osnovu roda, rasnog ili etničkog porekla, vere, seksualne orijentacije ili godina u skladu sa sporazumom i poveljom EU o osnivnim pravima kao i zaključcima Evrpopskog saveta o LBGT pravima iz juna 2013.

Komesar za unutrašnje poslove EU Sesilija Malmstrom izjavila je da Srbija, ako žželi da uđe u EU, mora da prihvati sve temeljne vrednosti na kojima se Unija zasniva i da je u tom smislu održžavanje Parade ponosa veoma važžan korak.

U razgovoru za "Novosti", pre donošenja odluke o otkazivanju Parade ponosa, Malmstrom je rekla da je lično napisala pismo premijeru Ivici Dačiću da bi zatražila od njega da osigura da parada može bezbedno da se održi.

Upitana da li bi eventualno otkazivanje Parade ponosa moglo da utiče na nastavak evropskih integracija Srbije, ona je ukazala da je Evropska komisija snažno privržena vrednostima sadržanim u Povelji o osnovnim pravima, uključujući slobodu okupljanja i izražavanja i nediskriminaciju i da je od vitalnog značaja da Srbija, kao zemlja koja teži da postane članica EU, u potpunosti prihvati ove vrednosti.

Ambasada SAD: Veoma smo razočarani

Ilustracija (sxc.hu, arhiva)
Američka ambasada u Beogradu izrazila je "veliko razočaranje" zbog odluke srpskih vlasti da zabrani Paradu ponosa.

"Sloboda govora, sloboda okupljanja i sloboda uzdruživanja su srž ljudskih prava, i zaštita i obezbeđivanje svakog građanina je osnovna odgovornost demokratske vlade", navodi se u saopštenju ambasade SAD.

Američka ambasada je "snažno osudila" i pretnje nasiljem učesnicima Parade ponosa, uz ocenu da "nasilje i pretnje nemaju mesta u demokratskom diskursu".

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je treću godinu za redom Parada ponosa zabranjena iz bezbednosnih razloga.

"Veoma smo razočarani odlukom Vlade Srbije da zabrani beogradski Prajd 2013 zakazan za subotu 28. septembar", navodi se u saopštenju ambasade SAD.

Ambasada navodi i da su prava na slobodu govora, okupljanja i udrživanja osnovna ljudska prava koja treba da uživaju svi i koja nije rezervisana "ni za jednu pojedinačnu grupu u društvu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: