Pušić daje ostavku, traži istragu

Zamenik načelnika UKP Bogdan Pušić podneo zahtev za razrešenje sa te dužnosti i zatražio da radna grupa ispita sve navode medija o njemu, saznaje B92.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.09.2013.

16:05

Default images

Kako saznajemo, Pušić je zatražio hitno formiranje radne grupe koja bi ispitala tvrdnje lista "Kurir" o aferama i njegovoj umešanosti u navodne zloupotrebe u MUP-u.

Pušić je na mesto zamenika načelnika Uprave kriminalističke policije postavljen u aprilu, a poznat je kao šef Radne grupe zadužene za ispitivanje spornih privatizacija.

Ta grupa se bavi i slučajem Miroslava Miškovića, o čemu je Pušić govorio u "Utisku nedelje" na TV B92.

Pušić, koji je i koordinator Antikorupcijskog tima, proteklih dana je u seriji tekstova u "Kuriru" optuživan za više afera, kao i za selektivnost u istragama o korupciji, što je on demantovao.

Nedavno je u intervjuu listu "Danas" rekao da su politički i ekonomski centri moći pokušali da osujete velike antikorupcijske istrage.

Kako navodi agencija Beta, policija će izdati saopštenje sa više detalja o Pušićevom zahtevu.

U molbi koju je Pušić uputio, a u koju je naš novinar imao uvid, stoji da je "u poslednjih 28 dana, u jednom dnevnom glasilu, okarakterisan kao kriminalac, bez prava na adekvatnu institucionalnu zaštitu koju je, kako smatra, svojim dosadašnjim radom i rezultatima zaslužio". Između ostalog se kaže i da bi zaštitio ugled srpskog profesionalnog policajca i da bi zaštitio članove svoje porodice, odlučio se na ovaj korak, sa pravom da, kao i do sada, obavlja svoje dužnosti i daje svoj doprinos u borbi protiv organizovanog kriminala.

Pušić se retko pojavljivao u javnosti sa izjavama.

Pušić je novinaru B92 danas rekao da je razočaran što nema nikakvu zaštitu institucija.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović rekao je našem novinaru da je prihvatio ovo. Rodić je rekao da je pre 15 dana tražio izveštaj Sektora unutrašnje kontrole iz tog perioda, ali da mu je odatle juče zvanično saopšteno da u stvarima koje su pominjane, nisu našli krivično delo Pušića.

I novinar lista "Blic" Vuk Cvijić ističe da je Pušića, pre nego što je postavljen na tu odgovornu funkciju, proveravala Unutrašnja kontrola i da ništa sporno nije nađeno, koliko se zna. Kaže da se postavlja pitanje koji je motiv tabloida, onda, da tako nešto pišu. Na to treba da daju institucije u Srbiji, i kabinet prvog potpredsednika Vlade Srbije, odgovor, kaže Cvijić.

Cvijić kaže da je Pušić dao ostavku na mesto zamenika načelnika, i podseća da je 6 meseci rok za postavljanje na tu funkciju nekog drugog. On napominje da je Pušić vodio veoma bitne istrage kao što je istraga šverca cigareta protiv optužene grupe oko Stanka Subotića Caneta. "Da li se sada sve to stavlja u pitanje, takvim napadom na njega, na to treba odgovor da daju institucije i policija", zaključuje Cvijić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: