Čanak: Vučić se drži date reči

Kranje je vreme da prestane kriminalizovanje pokrajinskih institucija i da počne saradnja "Nemanjine i Banovine", izjavio je lider LSV-a Nenad Čanak.

Izvor: Blic, Politika

Četvrtak, 26.09.2013.

00:57

Default images

Čanak je naglasio da se mora utvrditi ko je odgovoran za razne afere, poput one sa Razvojnom bankom Vojvodine.

Što se tiče hapšenja funkcionera DS-a Borislava Novakovića, lider LSV ne želi da iznosi spekulacije.

"U svakom slučaju, nadam se da neće provesti 13 meseci u pritvoru pre nego što bude optužen ili oslobođen, kao što je bilo sa Goranom Kneževićem", kazao je Čanak u intervjuu "Politici".

Za rekonstruisanu Vladu Srbije kaže da joj treba dati neko vreme da pokaže šta radi i šta namerava da uradi.

"Sigurno da angažovanje ljudi poput Guzenbauera i Stros-Kana ostavlja nekakav utisak da je vlada spremna za neke ozbiljne rezove u državi, ali ja sudim po rezultatima, pa ću ih sačekati", kazao je on.

Istakavši da se za proteklu godinu pokazalo da se Aleksandar Vučić "u dobroj meri drži date reči i onoga što najavi", Čanak kaže da nema razloga da misli da će biti drugačije kad su u pitanju ustavne nadležnosti Vojvodine.

"Što se tiče Aleksandra Vučića, uprkos njegovoj, za mene diskutabilnoj prošlosti, o njemu mogu da kažem da je ozbiljan i čovek i političar od reči. Isto tako, činjenica je i da nisu svi naprednjaci Aleksandar Vučić", kazao je Čanak.

"Ali ono što je pored tih ustavnih i zakonskih obaveza koje Vučić pominje takođe nužno da se dogodi jeste da prestane mećehinski da se ponaša prema Vojvodini. A tako se ponašala u prethodnih godinu dana", rekao je Čanak.

Istovremeno, on smatra da izjave ministra Igora Mirovića pokazuju volju da se nastavi sa političkim pritiskom na pokrajinsku vlast, a bez jasne vizije kako učiniti nešto da se pomogne Vojvodini, koja je već treći put zaredom svrstana u nedovoljno razvijene regione.

Na pitanje da li bi podržao ovu vladu, Čanak kaže je "Dačićev i Vučićev kabinet" imao uspeha kada je reč o Kosovu i evropskim integracijama, i da je LSV spremna da "krajnje konstruktivno, bez obzira na političke razlike", podrži poteze preduzete po tim pitanjima.

"To je, na kraju krajeva, kao i pomoć trudnicama, deo našeg programa i dugogodišnjih zalaganja. Ne vidim kako bismo mogli da ne podržimo nešto za šta se mi zalažemo godinama", rekao je on.

"Opozicija je zbunjena"

Koalicija LSV i DS je stabilna i ne vidim razlog za njen raskid. Zahtevi SNS za smenom pokrajinske vlasti i raspisivanjem izbora su legitimni potez opozicione stranke, ali ne vidim zašto bi tih izbora sada bilo, izjavio je za “Blic” Nenad Čanak.

"Dok je ova vlast bila opozicija, zalagala se za potpuno drugačiju politiku. I sad kada su došli na vlast rade ono što današnja opozicija govori godinama, i dolazi se u situaciju da opozicije nema, ili je zbunjena. Jer teško je kritikovati nekoga ko je promenio mišljenje i radi ono za šta se vi zalažete. Zato opozicija treba da nađe izlaz iz tog kruga i da se konsoliduje", kaže Čanak.

On navodi da je LSV spreman da razgovara sa svima i svako ko bude spreman da prihvati stavove ove partije oko pokrajine, dobrodošao je.

"Da li će biti izbora u ovoj zemlji, zavisi od jednog čoveka, a to nisam ja. Kad god bili, mi ih sa radošću dočekujemo, jer smo sigurni u sebe", kaže Čanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: