Nemačka: Optužen "kuvar" iz Aušvica

Nemačko tužilaštvo optužilo je Hansa Lipšisa (93) zbog sumnje da je kao čuvar u Aušvicu učestvovao u ubistvu 10.500 zatvorenika.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.09.2013.

17:52

Default images

Lipšis se od maja nalazi u pritvoru, a tokom istrage branio se tvrdnjom da je bio samo kuvar i da tako nije učestvovao u izvršenju zločina, iako je priznao da je pripadao zloglasnom SS-u.

Vremešni nacista proteran je pre tridesetak godina iz SAD, gde je emigrirao 1956. godine, jer je lagao o svojoj prošlosti u vezi sa Drugim svetskim ratom i od tada živi u Nemačkoj, ali je izbegavao suđenje zbog nedostatka dokaza za učešće u konkretnom zločinu.

Prema novoj sudskoj praksi, koja se primenjuje čak i ako nema dokaza o umešanosti u konkretan zločin, svako ko je imao dužnost u logoru smrti kakav je bio Aušvic kriv je za ubijanje ljudi, jer su takvi logori postojali samo zbog toga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: